Megállás nélkül fúrják az MSZP-DK együttműködést: Botka mereven elutasítja az együttműködést Szegeden

Egyelőre késlekedik a várva várt megállapodás a két párt között, köszönhetően – többek között – Botka Lászlónak.

A szocialisták volt miniszterelnök-jelöltje Szegeden igyekszik keresztbe tenni a megállapodásnak. Szegeden két választókerület is van, amik nyerhetőek a baloldal számára. Az egyiket 2014-ben el is vitte az összefogás, az MSZP-s Szabó Sándornak sikerült lenyomnia a Fideszt – írja az Index.

A DK korábban jelezte, igényt tart az egyik ilyen kerületre, amit Botka mereven elutasított. Ujhelyi István pedig egy sajtótájékoztatón kijelentette:

„Győztes csapaton nem szokás változtatni, a szegedi csapat pedig ragaszkodik ahhoz, hogy Szabó Sándor és Joób Márton legyen a két helyi körzet ellenzéki képviselő-jelöltje.”

A két jelölt köztudottan Botka embere. Szabó Sándor valóban sikeresen szerepelt 2014-ben, ám a szegedi polgármester másik kegyeltje, Joób Márton egykori háromszoros világbajnok és olimpikon kenus nem is indult el az előző választáson a kiszemelt választókerületben. Helyette Bátyai Edina indult az Együttől, és simán ki is kapott.

A hírek szerint vannak más problémás körzetek is, ilyen például Újpest-Angyalföld, az azóta elhunyt Kiss Péter választókerülete, ahol a szocialisták az időközit megnyerő Horváth Imrét támogatják; a DK ezzel szemben a párt alelnökét, Varju Lászlót jelölné.

A szocialisták december 9-én tartanak egy jelöltállító kongresszust. Elvileg itt kellene jóvá hagyni a pártlistájukat és az egyéni jelöltek névsorát is. A dolgok jelen állása szerint – legalábbis ahogy Molnár Gyula közölte –

„valószínűbb, hogy nem lesznek napirenden személyi kérdések”.

Így feltehetően inkább a program lesz terítéken a decemberi kongresszuson, a jelöltállítás pedig átcsúszik 2018-ra.

Valódi Hírek