Gyurcsány: Már nem csak a CEU-ért, hanem Orbán ellen vannak az utcán tízezrek (+videó)

Az Orbán-rezsim az elmúlt hét év legnagyobb kihívásával néz szembe, az ország számára ez egy lehetőség, hogy megszabaduljon tőle – jelentette ki a DK elnöke kedden, Szegeden tartott lakossági fórumán.

Gyurcsány Ferenc közölte: Orbán Viktort több politikai vereség érte, 2014 óta az összes időközi parlamenti választást elveszítette, és fontos ügyekben – mint az internetadó, a vasárnapi boltzár vagy az olimpia – kellett visszavonulót fújnia.

Az ellenzéki párt elnöke szerint olyan szelek kezdtek fújni, nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is, amelyek

összedönthetik az orbáni világot.

A tiltakozók nemcsak az oktatás szabadsága miatt vonulnak az utcákra, általános elutasításuknak is hangot akarnak adni – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a DK minden szimpátiája azoké, akik békés módon fejezik ki véleményüket.

fotó: nyugat.hu

A politikai követelések közül a legizgalmasabb a választási rendszer kérdése – közölte Gyurcsány Ferenc, kitérve arra: csekélynek tartja az esélyét annak, hogy a Fidesz “az önmagára írt” választási törvényt megváltoztassa, mert ez nem szolgálja hatalmi érdekeit.

Arra az újságírói kérdésre, hogy biztos egyéni körzetet kaphatna, amennyiben nem indulna a baloldali listán, úgy fogalmazott,

“egész népemet fogom, nem választókerületi fokon, képviselni”.

A DK politikáját akarja képviselni mindazok nevében, akik a pártra szavaztak – mondta, hangsúlyozva, ilyen típusú alkuba nem mehet bele, mert ez erkölcstelen lenne.

A politikus kitért arra is, hogy a következő hónapokban nem tartja valószínűnek, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyeztetni kívánna a választási együttműködésről. “Alkudozni nem alkudozunk, de az ajtónk mindig nyitva áll” – jelentette ki.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, érdemes beszélni arról a felvetésről, hogy valaki csak két cikluson át tölthesse be a miniszterelnöki posztot. Hozzátette: egy ilyen javaslatot a DK nem feltétlenül utasítana el.

A fórum előtt plakátokon mutatták be azokat a Szegeden, többségében uniós támogatással megvalósult fejlesztéseket, amelyekről a Gyurcsány-kormány idején született döntés. A pártelnök úgy fogalmazott,

“nincs szégyenkezni valónk, nem kell mindent újrakezdeni, nem kell mindent kidobni, ami 2010 előtt történt”.

Nem lehet a múltat végkép eltörölni, akik ezt megpróbálták, nem jártak sikerrel – fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferencet teltház fogadta Szegeden, Botka László városában: