Nádas Péter: Politikai számításból hagyják megdögleni a magyar vidéket

A világhírű magyar író szerint az Európai Unió nem fogja megvédeni a demokráciát Magyarországon.

Nagyinterjúban ad hangot mélységes pesszimizmusának a világ és Magyarország helyzetével kapcsolatban Nádas Péter. A Kossuth-díjas magyar írót a HVG ültette le egy beszélgetésre, amelyben Nádas mindent és mindenkit bírál. Szerinte a liberális gazdaságpolitika Nyugaton és Keleten is leépítette a szociálisan érzékeny államot, és már sehol sem a politika irányítja a gazdaságot, hanem a globális gazdaság irányítja a helyi politikát. A magyarokat ugyan szívesen fogadják külföldön, de ha valaki nem akar hazatérni, hanem kint élne,

kiderül, hogy egy év után mindenkiről lemállik a vendégszeretet álarca.

Nádas nem kíméli az Orbán-rendszert sem. Szerinte a miniszterelnök helytállóan látja, az Európai Unió „kolonialista” szemléletével szemben ki kell építenie a magyar polgári réteget, csakhogy eközben „a rendszer legnagyobb vesztesei – a munkanélküliek, a kirekesztettek, a multik gyártósorain ájulásig dolgoztatottak”. Ráadásul – teszi hozzá – ezek a kirekesztettek

azok, akik még egy Orbánénál is erőszakosabb rendszert

szeretnének itt.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az író szerint az Európai Unió nem fogja megvédeni a demokráciát Magyarországon.  Orbán nem látja az EU lényegét, de kiismerte a kereteket, amelyek között mozoghat, és mivel többet számít a pártpolitika, mint a demokrácia, védelemért bármikor bebújhat a pártcsaládja, az Európai Néppárt szárnyai alá. Ez így működik az európai szociáldemokratáknál is. A magyar ellenzéknek ezért naivitás azt hinnie, hogy az EU ki fog állni a magyar demokráciáért Orbánnal szemben, akinek a rendszeréről lesújtó véleménye van:

„Azok a személyek,

akik ma az országot irányítják,  egykor személyes okokból hagyták el a vidéket, ma pedig politikai számításból hagyják megdögleni.

Magyarország néhány alulfejlett város. A köztük lévő területek pedig hálóhelyek, ahol az állampolgárok munka és kultúra híján orientálatlanul bolyonganak.”

 

Valódi Hírek