Szakember megválaszolta, miért nem működik a klasszikus fogyókúra.
Az agyad minden fogyás ellen harcol
Az orvostudomány kimondta: az elhízás nem akaraterő kérdése, hanem genetikai és hormonális folyamatok összjátéka. Erről beszélt az Indexnek Bajnok László belgyógyász, endokrinológus, a Pécsi Tudományegyetem obezitológiai és lipidológiai licencképzésének vezetője.
A szakember azt mondta, a túlsúly alakulása mintegy 70 százalékban genetikai és epigenetikai meghatározottságú. Vagyis ezt továbbörököljük. Így tehát, hogy az anya mit eszik, dohányzik-e, vagy mekkora energiaellátottsági szintje, nagyon is sokat számít: mély nyomot hagynak az utódok génjeiben.
Az agyunk (hipotalamusz) tudatosan védekezik a fogyás ellen, és visszahúz a korábbi testsúlyhoz. Ezért van a legtöbb fogyókúra, diáta kb. halálra ítélve. Keveseknél lesz igazán hatásos, a legtöbb ember visszahízik. A professzor arra is rávilágított, hogy a súlycsökkentő gyógyszerek hatásosak lehetnek, tartós eredményt lehet elérni, de drágák, és Magyarországon nem támogatottak.
A mediterrán étrend hosszú távon működik
Bajnok szerint az elhízás kezelésében a jövőt nem a „fogyókúrás csodaszerek” vagy szigorú diéták jelentik a megoldást. A legjobb eredményt a célzott étrend kiválasztásával lehet elérni. A szakember úgy véli, a vegyes étrendek közül a mediterrán a leginkább fenntartható, míg például a vegán vagy ketogén étrend csak nagyon tudatosan működik.
Az inzulinrezisztenciáról szólva elmondta, gyakran félreértik, valójában a túlsúly következménye, nem annak az oka.
A szakember szerinte tehát az elhízás nem szégyen, hanem komplex orvosi probléma.
Magyarország egyébként az elhízás szempontjából az EU legterheltebbjei közé tartozik. Világszinten pedig még súlyosabb a helyzet.
Kapcsolódó:
Áttörés: Úgy tűnik, megvan az elhízás csodaszere — eredetileg cukorbetegség ellen fejlesztették ki