Áttörés: Úgy tűnik, megvan az elhízás csodaszere — eredetileg cukorbetegség ellen fejlesztették ki

A jövőben gyógyszeresen is kezelhető lesz az elhízás.

Az elhízás a világ fejlett országaiban népbetegségnek számít, és most már valóban betegségként is kezelik. Azaz: a magas testtömeg index önmagában is egy anyagcserebetegség diagnózisa.

Ennek megfelelően számtalan kísérlet történt arra, hogy gyógyszeresen is tudják kezelni az állapotot, ám ezek mindezidáig nem hoztak áttörő sikert. Eddig csupán a hosszas és sok lemondással járó kemény diéták, vagy a még mindig veszélyes gyomorszűkítő műtétekkel sikerült tartós eredményt elérni a betegeknél.

Egy cukorbetegség ellenes gyógyszer fejlesztői most azonban arra lettek figyelmesek, hogy a betegeik a gyógyszer mellékhatásaként jelentős fogyást produkáltak.

Összesen közel 2000 elhízott, de cukorbetegségben nem szenvedő kísérleti alany kapta a Semaglutide nevű szert egy éven keresztül, és esetükben 15%-os testsúlycsökkenés volt megfigyelhető.

A kísérlet eredményeit összegző tanulmány a legnagyobb presztízsű orvosi szaklapban, a New England Journal of Medicine-ben jelent meg, így a publikált eredmények valóságához a tudósok szerint sem fér kétség.

A szer mellékhatásprofilja is biztonságosnak tűnt a klinikai kísérletek harmadik fázisa során: elsősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel kell számolnia betegeknek.

A dán Novo Nordisk, a gyógyszer fejlesztője így szeretne belépni a testsúlycsökkentő gyógyszerek piacára a Semaglutide-del, ami az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság ( FDA) 2022-ben esedékes engedélyével meg is fog történni.

Az viszont még kérdéses, hogy hosszútávon hogyan fog hatni a gyógyszer, hiszen az elhízás krónikus betegségnek tekinthető és a betegeken nem igazán segít, ha fogyásuk csupán átmeneti.

(fiercepharma.com)

Valódi Hírek