Megszólalt Karsai Dániel öccse: Ezért tarják titokban az alkotmányjogász nyughelyét

A megemlékezésre más helyszínen kerül sor.

Október 26-án szűk családi körben helyezték örök nyugalomra Karsai Dániel alkotmányjogászt, aki az elmúlt években az életvégi döntés jogának élharcosává vált. Sokan érdeklődtek, hol találják pontos nyughelyét, de bátyja, Karsai Péter hétfőn Facebook-oldalán elárulta, miért tartják titokban a pontos sírhelyet.

Dániel emléke előtt a Katona József Színházban lesz lehetőség tisztelegni október 30-tól.

Szándékosan nem árulták el a pontos helyet

Karsai Péter ezt írta bejegyzésében:

„Sziasztok!

Többen érdeklődtek afelől, hogy Dr. Karsai Dániel Dani pontosan hol nyugszik. Erről szándékosan nem írtam korábban mivel erről nem beszélhetek. Azzal a szigorú kitétellel kaptuk meg az engedélyt a nyílt színi szórásra, hogy a pontos helyszínt

titokban tartjuk elkerülendő, hogy Dani sírhelye zarándokhellyé váljon.

Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy ezt tiszteletben tartja.

Ne feledjétek, október 30tól november 5ig lesz lehetőség Dani emléke előtt tisztelegnünk a Katona József Színház kantinjában. Ezúton kérek mindenkit, hogy egy szál virággal készüljön, gyertyát gyújtani a Színház területén nem szabad.

Szép napot mindenkinek!
Peti”

Óriási küzdelem után tért örök nyugovóra Karsai Dániel

Karsai Dániel, miután 2022-ben szembesült gyógyíthatatlan betegsége diagnózisával. Az ALS izomsorvadás diagnózisát követően jogi harcba kezdett, hogy változtasson a hazai eutanáziatörvényen. Karsai pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el az életvégi döntéshez való jogok kibővítését Magyarországon, és népszavazási kezdeményezést is indított.

Az ügy körül komoly társadalmi párbeszéd alakult ki, Sulyok Tamás köztársasági elnök is meglátogatta őt.

A strasbourgi bíróság végül elutasította a kérelmét, hiába szólalt fel személyesen, és a népszavazási kísérlete is elbukott előbb a Nemzeti Választási Bizottságon, majd az Alkotmánybíróságon. A Fidesz elzárkózott a vitától, sőt amikor Karsai bent járt a Parlamentben, kikerülték őt.

Karsai Dániel szeptember 28-án hunyt el, mindössze 47 éves volt.

Valódi Hírek