Hatalmas koncra harapott Habony Árpád bálnája: Ez minden magyar életére hatással lesz

Habony Árpád és Garancsi István újabb kaszinói nemcsak anyagilag, de számszerűleg is gyarapodnak.

A 2023-as év hatalmas bevételei ellenére a debreceni és nyíregyházi kaszinók tulajdonosa, Szima Gábor, váratlanul megvált kaszinóitól. Két nagyjátékos fideszes oligarcha csapott le a lehetőségre. Habony Árpád, aki a miniszterelnök személyes stratégiai főtanácsadója, valamint Garancsi István cégei szerezték meg a kaszinókat.

Az ország 11 kaszinójából 7 darab már Habonyé és Garancsié

Az üzlet hátterében fontos törvénymódosítás áll. Eredetileg öt kaszinó lehetett ugyanannak a tulajdonosnak a birtokában. Ezt azóta módosította az Orbán-kormány, így lehetővé vált, hogy akár hét kaszinó is egyetlen kézben legyen. Garancsi István azonban egy másik vállalkozásán keresztül még a soproni kaszinóban is kisebbségi tulajdonos.

Habony kaszinói még évekig jól fognak jövedelmezni

A debreceni és a nyíregyházi kaszinók koncessziós jogát a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága meghosszabbította 2026. január 31-ig. Az engedélyek hosszabbítása nagy csendben zajlott. Az engedélyeztetés után pedig már meg is vették Habonyék a kaszinókat.

Habony kaszinói uralják az ország nagy részét. Habony Árpád és Garancsi István ugyanis az ország kaszinóinak több mint felét birtokolják, mivel a szabályok szerint összesen 12 kaszinó működhet Magyarországon – ebből hét immár az ő felügyeletük alatt áll.

Szima Gábor döntése a kaszinók eladásáról azért is meglepő, mert a debreceni és nyíregyházi kaszinók is jelentős nyereséget termeltek. A debreceni kaszinó 4 milliárd forintos árbevétel mellett

1,3 milliárdos profitot

könyvelhetett el. A nyíregyházi kaszinó pedig 1,7 milliárd forint bevétellel 536 milliós nyereséget ért el.

Habony Szalay-Bobrovniczky kaszinóir csapott le

Mindezek ellenére a budapesti kaszinók teljesítményét nem közelítik meg, mivel az öt fővárosi kaszinó 2023-ban közel 52 milliárd forintos árbevétellel zárt. Körülbelül 3,5 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. Bár a fővárosi kaszinókat üzemeltető cég profitja csökkent, a 2022-es 19,3 milliárd forintról 12,4 milliárdra apadt egy év alatt.

Habony Árpád Szalay-Bobrovniczky Kristóftól vette át a bizniszt, amikor utóbbi honvédelmi miniszter lett.

(mfor.hu nyomán)

Valódi Hírek