Sokkoló videó: Élő adásban viaskodott démonaival Orbán Viktor az állami rádióban

Minden más európai országot lepipálhatunk gazdasági növekedés terén – mondta Orbán.

Péntek van, Orbán Viktor ismét beszélt a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szokásos rádióinterjújának keretében várhatóan előadást tart majd „nagyívű” célkitűzéseiről, a semleges gazdaságpolitikáról, amelynek következtében a forint kétéves mélypontra került, de beszélhet még Brüsszelről is, esetleg kifejtheti nézeteit a „bábkormány”-ról is.

A versenyképességről

Orbán arról tájékoztatott, hogy kedden tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel a „versenyképességi paktumról”. Felidézte, a francia elnök a minap tartott egy beszédet a témában, amelyben közölte, hogy „Európa ki fog halni, ha nem kezdünk sürgősen valamit a versenyképességünkkel”.

„Túlszabályozunk és alulmaradtunk a befektetésekkel. Két-három éven belül, ha a klasszikus menetrendünket követjük, kiesünk a piacról […] Az Európai Unió meghalhat, nagyon fontos pillanat előtt állunk”

– idézte pontosan a Politico a francia elnök kijelentéseit a berlini Globális Párbeszéd konferencián.

„És már nem csak a gyerekek mutatnak rá, hogy a bácsi meztelen”

– mondta Orbán az Európai Unió versenyképességéről. Ezzel a kormányfő arra tett utalást, hogy nem ő kritizálja egyedül az európai versenyképességet, hiszen Macron francia elnök és Mario Draghi korábbi olasz miniszterelnök is jelezték aggályaikat ezzel kapcsolatban.

Erre lehet számítani 2025-ben Orbán szerint

2025-ben egy fantasztikus évet fogunk zárni – mondta Orbán, aki ennél több részletet már nem árult el. Azonban ismét beszélt egyik kedvenc témájáról, a gazdasági semlegességről.

Elismételte: szerinte a nyugati versenyelőny „hanyatlóban van”, bizonyos keleti minták nem átültethetők Magyarországra, amelyet kulturális okokkal magyarázott. A kínai példát említve közölte, hiába kivételesen sikeres a távolkeleti ország gazdasága, az ottani mechanizmusok nem működhetnek itthon. Orbán beszélt a jelenleg zajló BRICS-országok gazdasági csúcstalálkozójáról is.

„Ha a nyugatiakkal megyünk tovább, mi is beesünk a szakadékba, vagy megfeneklünk, ahogy Mario Draghi mondta, a keleti modell kulturálisan nem alkalmazható nálunk”

– mondta Orbán.

„Össze kell állítani a világban ismert példákból azt a gazdasági modellt, ami a magyarok kultúrájával összeegyeztethető. Át kell venni mindent, ami jó nyugatról és keletről, és semmit nem szabad átvenni, ami nem jó.

Gazdasági semlegességet kell megteremteni”

– magyarázta, hozzátéve, szerinte éppen ezért is fontos, hogy november 7-8-án informális EU-csúcsot rendeznek Budapesten, az amerikai elnökválasztás után két nappal.

Orbán és a háború

Orbán úgy látja, a nyugati országok éppen elvesztenek egy háborút. A kormányfő a hidegháború időszakát emlegetve azt mondta, az orosz–ukrán háború miatt „a gazdaságban is háborús állapotok kezdenek kialakulni kelet és nyugat között”.

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáról azt mondta: „a Nyugat épp most veszít el egy háborút, Magyarország azonban nem, mert ez nem a mi háborúnk”.

„Magyarországnak sikerült kimaradnia az orosz–ukrán háborúból is, szerintem ehhez hasonlóan ki lehet maradni a háborús gazdaságpolitikából is”

– mondta.

Brüsszelben azt mondták…

Orbán Viktor elmondta, „Brüsszelben azt mondták, miniszterelnök úr, húzzon el, itt van az új, leendő miniszterelnök”.

Orbán úgy tartja: Brüsszelben örülnének, ha a magyar kormány nem lenne ott kavicsként a cipőjükben, ezért – mondta – nem kéri rajtuk számon, hogy „bábkormányt” akarnak ültetni a helyére az Európai Unióból. Mint ismert, Orbán erre a tematikára fűzte fel október 23-i beszédét is.

Kijelentette: ez nem egy rejtett összeesküvés-elmélet, az Európai Unió plenáris ülésén világosan láthatta az egész világ, hogy erre készülnek.

„Belemondták a magyar emberek arcába. Azt mondták, miniszterelnök úr, vége van, húzzon el. Itt van az új miniszterelnök, akit mi támogatunk”

– mondta Orbán.

Elmondta még azt is, hogy ha valaki összefog a brüsszeliekkel, akkor az ő kormánya azokat az intézkedéseket fogja megvalósítani, amit Brüsszel akar. Úgy fogalmazott Orbán, hogy most még simogatják a fejét, de ha esetleg hatalomra kerül a „bábkormánya”, már követelni is fognak tőle.

Kritikus pályán a magyar gazdaság, de Orbán szerint jön a 400 ezer forintos minimálbér

Amennyiben „nem terjed ki a háború”, úgy eljöhet (!) a mi időnk – feltételezte Orbán, hozzátéve: erre szerinte „garancia” az új gazdasági csomag, amivel – szavai szerint – „2020 után végre ki tud lábalni a gödörből a magyar gazdaság, ami garantálja például azt is, hogy a bérek növekedni fognak”.

Azt mondta, ha minden jól megy, fantasztikus évünk lesz 2025-ben,

minden más európai országot lepipálhatunk gazdasági növekedés terén

– vélekedett, majd elmondta, a gazdasági növekedést 3 százalékra prognosztizálja, bár korábban még 6 százalékról is hadovált.

Közölte: a béreket „a rákosista időktől eltérően” most nem a kormány határozza meg, ők – tette hozzá – nem tudnak erre közvetlenül hatni.

A munkavállalók és a munkáltatók tárgyalásokat folytatnak, a kormány szerinte „maximum segíteni tud”, időnként elősegítve a megállapodásokat például adókedvezményekkel. Arról nem beszélt, hogy a szakszervezetek és a szakértők jelzései szerint is teljes képtelenség az Orbán-kormány gazdasági „programja”.

„Jól haladnak a megállapodásokkal a munkavállalók és a munkáltatók,

lesz itt egymillió forintos átlagbér, én úgy látom, és a minimálbért is 400 ezer forint magasságáig tudjuk vinni az elkövetkező néhány évben”

– jelentette ki Orbán Viktor.

Meglátása szerint az alapoknál kell megerősíteni az új gazdaságpolitikát. Ha a magyarok kifejezik igényüket a gazdasági semlegesség iránt, akkor ő azt megtudja védeni – jegyezte meg, közölve, ezért van szükség szerinte az újabb „nemzeti konzultációra”, amelyben ezúttal gazdasági kérdésekben is kikérik az emberek véleményét – állította.

A migráció vonatkozásában azt mondta, a magyar kormány nem csak úgy megállította a migrációt, hanem erre felhatalmazást kapott a magyar emberektől. Orbán szerint Brüsszel felgyorsítaná a migrációs paktumot, majd megjegyezte, hiába küzdöttek ők – utalt a KDNP és a Mi Hazánk politikusaira.

Videó:

(Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek