Célkeresztben Orbán: Keményen nekimentek a magyar miniszterelnöknek „ünnepi” beszéde után

Megdöbbentek a külföldi újságírók Orbán Viktor botrányos beszédén. Nem voltak kíméletesek vele.

Több nemzetközi lap tudósított a magyar miniszterelnök október 23-i beszédéről. Főleg az verte ki a biztosítékot náluk, hogy a kormányfő párhuzamot vont az 1956-os események és a jelenlegi európai politikai helyzet között. A külföldi sajtót az Index szemlézte.

„Magyarország nacionalista miniszterelnöke szerdán az Európai Uniót az egykori Szovjetunióhoz hasonlította, valamint felszólította a magyarokat, hogy álljanak ellen Brüsszelnek, ahogy 1956-ban Moszkvának”

fogalmazott a Deutsche Welle (DW)

Kiemelték, hogy Orbán, aki közelebb áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, mint bármely más európai vezető, az orosz csapatok által brutálisan levert, 1956-os szovjet megszállás elleni felkelés kapcsán alkotta meg ezt a párhuzamot.

A lap külön idézte azt a részt, ahol a magyar miniszterelnök a „brüsszeli bürokratákat” hibáztatja az ukrajnai háborúért:

„A győzelem reményétől megszédült fejükben ez a háború, a Nyugat háborúja Oroszország ellen. (…) Most már az egész Európai Uniót akarják nyíltan betolni az ukrán háborúba.”

Az is felháborította a német újságírókat, hogy Orbán mindenféle bizonyíték nélkül azt állította, hogy Ukrajna győzelme esetén az EU ukrán csapatokat fog állomásoztatni hazánkban. Mint ahogy azt is alaptalanul állította, hogy az EU

„Magyarország nyakába akar ültetni egy bábkormányt” (?),

amelynek élére már meg is van a kiszemelt emberük szerinte.

Magyarország nyíltan ellenséges az EU-val szemben, ahol Oroszország legközelebbi szövetségesének tekintik

A Euronews szintén abszurdnak nevezte, hogy Orbán beszédében azt állította, hogy az EU kormányának megdöntésére törekszik, miközben ő az, aki nyíltan ellenségeskedik a szövetségen belül. Felhívták a figyelmet, hogy az Európai Unió részéről nem érkezett hivatalos válasz az alaptalan vádakra.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Magyarország rendre blokkolja, késlelteti vagy gyengíti azokat az uniós törekvéseket, melyekkel Ukrajnát kívánják megsegíteni vagy Oroszországot szankcionálni.

[Orbán] ellenséges álláspontot vett fel Kijevvel szemben, miközben egyre közelebb került Moszkvához

– mutatott rá a Euronews.

„Mi, magyarok egy reggel arra ébrednénk, hogy ismét keletről jött, szláv katonák állomásoznak Magyarország területén. Mi ezt nem akarjuk”

– idézték ismét a miniszterelnököt. A kontextusból az is kiderült, hogy nem az oroszokra, hanem az ukránokra gondolt.

A lap felidézte, hogy a magyar hatóságok nemrégiben megdöbbenést keltettek Brüsszelben, amikor azzal fenyegetőztek, hogy

több száz migránst szállítanak a magyar határról a belga fővárosba,

tiltakozásul az EU migrációs törvényei ellen.

Orbán beszédét a Politico is elemezte. Számukra is hihetetlen volt, hogy a magyar miniszterelnök összehasonlított az EU-t a Szovjetunióval. A párhuzam képtelenségét azzal érzékeltették, hogy mire az 1956-os forradalmat elfojtották, kevesebb mint három héttel a kezdete után,

  • 2500 magyar halt meg,
  • 20 ezren megsérültek,
  • és mintegy negyedmillió ember menekült el az országból.

A lap rámutatott, hogy közel 70 évvel a forradalom után, Orbán illiberális uralma alatt Magyarország egyre inkább szembehelyezkedik NATO- és EU-szövetségeseivel, és sorra meghiúsítja az Oroszország szankcionálására tett erőfeszítéseiket. Szégyen, hogy az oroszok által levert forradalom évfordulóján a megszálló orosz csapatok ellen küzdő Ukrajnát és az ukránokat segítő nyugatot kritizálja.

Kapcsolódó:

Elszabadult a pokol: Megpróbálták lerohanni Orbánt, verekedés tört ki a kormányfő beszéde alatt

Dráma van, az arcát törölgetve üzent Orbán október 23-án: „Bábkormányt ültettek a nyakunkba!”

Valódi Hírek