Kiadta a riasztást a hatóság: Már hat vármegyét érint az új járvány Magyarországon

Bács-Kiskun vármegyében is megjelent a madárinfluenza, a Nébih mindenkit figyelmeztet.

Az elmúlt napokban egymástól járványtanilag független két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen, egy tojótyúk- és egy mulardkacsa-állományban azonosították a betegséget. A hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte.

Azonnali járványügyi intézkedések jönnek a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében a Nébih tájékoztatása szerint

A már fertőzött Hajdú-Bihar vármegyében egy mulardkacsákat és egy hízóludakat tartó gazdaságban, Békés vármegyében pedig egy tojótyúkállományban igazolta a madárinfluenza vírus H5N1-altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az érintett gazdaságokban együttesen csaknem

220 ezer baromfi

ártalmatlanítását rendelte el a hatóság. Erre a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében van szükség.

Az elmúlt hetek kitöréseit követően, a Bács-Kiskun vármegyei Soltszentimrén is madárinfluenzára utaló tüneteket tapasztaltak egy tojótyúkokat tartó gazdaságban. Emelett pedig egy Bugacon lévő mulardkacsa-állományban is. A Nébih laboratóriuma itt is megerősítette a madárinfluenza-vírus H5N1-altípusának jelenlétét mindkét gazdaságban.

A Nébih laboratóriuma megerősítette: megjelent a madárinfluenza

Két jel utalt a madárinfluenza megjelenésére. A fertőzéssel már érintett Hajdú-Bihar vármegyében egy nyíradonyi mulardkacsa-állományban a betegségre jellemző tünetek megjelenése volt árulkodó. Csökmő településen egy tömőlúdtelepen viszont a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja.

A szintén fertőzött Békés vármegyében, Tótkomlóson egy tojótyúktelepen is a megemelkedett elhullás miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A laboratóriumi vizsgálat minden esetben igazolta a vírus jelenlétét.

A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül a

3 kilométer sugarú védőkörzeteket

és megfigyelési körzeteket jelöltek ki. Emellett természetesen megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok is, és azonnal életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

A nagyszámú új kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka. Éppen ezért a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és

„szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása”

– írták erről szóló közleményükben.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek