Pereg a számláló: Durva változások jönnek a rezsicsökkentésben

Több százezer háztartást érint a rezsicsökkentés kapcsán érő változás.

Komoly változást jelent majd, hogy 2026-tól várhatóan lehetővé teszik a rendszerhasználati díjak megváltoztatását. Ez azt jelenti, hogy a most bruttó 36 forintos „rezsivédett” áramár 2/3-át kitevő összeg módosulása komoly következményekkel járhat. Mindez több százezer, okosmérővel rendelkező felhasználót érint, amennyiben nem változtatnak fogyasztási szokásaikon.

A cél valószínűleg az, hogy minél inkább

napközben fogyasszanak villamosenergiát,

amikor az egyébként is bőségesen és viszonylag olcsón áll rendelkezésre a naperőművek túltermelése miatt. Persze, ez a napközben dolgozó és iskolába járó tömegek számára meglehetősen nehezen kivitelezhető.

KAPCSOLÓDÓ

Áll a bál: Hebeg-habog Varga Mihály, miután az OTP-vezér kiosztotta az Orbán-kormányt

Jön az új tarifa, a rezicsökkentés is változik emiatt

November közepén egy új lakossági villamosenergia-tarifatípust – úgynevezett KIF 4. tarifát – hoz létre az energiahivatal, és ez a döntés kinyitja majd az ajtót a lakossági rezsicsökkentési rendszer átalakítása előtt – ez derült ki a Portfolio Energy Investment Forum konferenciáján.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a konferencia nyitóelőadásában azt mondta, hogy már körülbelül 650 ezer okosmérő van ma Magyarországon, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a hálózat a későbbiekben egységesen vezérelhető legyen.

Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese úgy fogalmazott:

„év végére a kisfeszültségen feltelepített okosmérők száma országosan megközelíti a 800 ezer darabot, így a hatályos jogszabályokból eredő feladatokon túl időszerű is, hogy bevezessünk egy olyan új tarifatípust, amely kihasználja az ezen eszközökben rejlő előnyöket.”

Azt is elárulta, hogy az új tarifák részletszabályairól november 16-án hoz döntést a MEKH.

A legnagyobb probléma abból van, hogy az alrendszerek semmilyen szinten nem összehangolhatók, és ezzel szerintük

azok plusz terhet okoznak.

Kiket érint?

Amennyiben 2026 után az energia díja is változik, és dinamikus árazás indul – akár 15 percenként is, az a rezsicsökkentési rendszerben jelentős változást okozhat.

Az időalapú díjazás bevezetésének lehetőségével, úgy alakíthatják az emberek saját fogyasztásukat, hogy az hozzájáruljon a villamosenergia-rendszer egészének optimális működéséhez. Nagyon nem lesz tehát mindegy, hogy

mikor használjuk a mosógépet, villany tűzhelyet,

autótöltőt, légkondicionálót, mert a fogyasztásunk áthelyezésével akár komoly összeget is spórolhatunk hónapról hónapra, de komoly költségekkel járhat ellenkező esetben.

A portál szerint a 2013 végéig telepített háztartási naperőművek darabszáma közel 5 ezer volt. Ők idén átkerültek az új bruttó elszámolásba, és ők fognak majd várhatóan 2026-tól belekerülni az új KIF 4-es tarifába is. Persze, ez választható lesz, de erős anyagi ösztönzőket alkalmaznak majd hozzá. Majd felmenő rendszerben a 2014 végéig telepített naperőművek tulajdonosai (további mintegy 4 ezer egység) és a 2015 végéig telepített

naperőművek tulajdonosai

(további mintegy 6 ezer egység) kerülhetnek be a KIF 4-be 2026-tól.

A jogszabályok alapján annál a háztartásnál, amelyik bármelyik évben átlépi éves szinten az 5000 kilowattórás áramfogyasztást,

kötelező felszerelni az okosmérőt.

Ez utána is ott marad a fogyasztási helyen, így ők bekerülhetnek majd a KIF 4. tarifába, és a nagyobb éves fogyasztásuk miatt őket jelentősen érintheti majd az új ösztönző/büntető díjszabás – összegezte a portál.

Kapcsolódó: Elszakadt a cérna: Az OTP-vezér durván nekiment Nagy Mártonnak

Nem lesz mindegy, hogy mikor fogyasztunk áramot

Ebből következik, hogy a különböző villamos berendezések használatát (pl. légkondicionáló, elektromos tűzhely, mosás, elektromos autótöltés) érdemes

inkább a napközbeni órákra terelni,

amikor a naperőművek sok esetben túltermelést okoznak a rendszerben, és alacsony az áram ára.

A rendszerhasználati díjak 2026-tól történő megváltoztatása mellett az is jócskán terelheti majd a napon belüli fogyasztás mértékét, ha valamikor az 5 forint körüli energia (az elektron) díja is megváltozik majd.

Ez a „dinamikus árazás”, amelynek bevezetését már 2025-től ígérte a helyreállítási program egyik intézkedéseként a kormány. De a helyreállítási program csúszik, így ennek bevezetése is tovább tolódhat.

Valódi Hírek