Gáz van: Több száz embert rúghatnak ki a kormány hirtelen variálása miatt

Egy 2 milliárd forintos bizniszhez nyúlnak hozzá az ad hoc jogszabálymódosítással: az államé lesz a kórházi informatikai rendszer.

Az Orbán-kormány hirtelen ötlettől vezérelve az államhoz rendeli át a kórházi informatikai rendszert – írta meg a Népszava. A központosítás miatt

400-500 ember veszítheti el az állását,

miközben a betegellátás és a szakrendelők, kórházak működőképessége is veszélybe kerülhet.

A kórházi informatikai vállalkozók aggódnak, úgy vélik, az átállás miatt

a korábbi betegadatok részben elérhetetlenné válnak,

ami komoly gondot okozhat az egészségügyi dolgozóknak, akadályozhatja az ellátást. A kétmilliárdos piacról kirugdalt beszállítók elismerik, hogy hogy tarthatatlan, hogy más rendszer legyen a megyei irányító kórházban, mint az alá tartozó városi kórházban, de szerintük a kormány nem alkotott egységes megoldást a problémára.

A januártól bevezetendő központosított informatikai szolgáltatásokhoz a kormány 2022-ben megvásárolta a T-System által kifejlesztett e-MedSolution (e-MedSol) nevű rendszert. Az állami kórházakban és az alájuk tartozó szakrendelőkben kizárólag ezt lehet majd használni. Az egyetemeket, illetve az egyházi és önkormányzati intézményeket, valamint az önálló szakrendelőket egyelőre békén hagyták.

Az intézmények több mint kétharmadában kell lecserélni a rendszert

A betegadatokat rögzítő és a kórház működését adminisztráló eddigi informatikai szolgáltatásokat egy olyan szoftverre cserélik, amelyet jó ideje nem fejlesztettek. Nincs benne például gondozói-, labormodul, műtőfoglalási-előjegyzési opció sem.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának elmondta:

„Az átállással 400-500 ember megélhetése kerül veszélybe. Ráadásul egy kórház informatikai rendszerét 3-6 hónap megfeszített munkával lehet lecserélni, egyik pillanatról másikra biztosan nem megy. Nemcsak az adatokat kell átvinni az új rendszerbe, hanem szükség van képzésre és tanulási időre is.”

Amennyire ő tudja eddig a sárvári és a farkasgyepűi kórházat állították át az eMedsolra. A sárvári kórház esetében nem vitték át a korábbi adatokat, a farkasgyepűi intézménynél pedig az eddigi szolgáltató végezte el ezt extra pénzért. Minden érintett szolgáltató felajánlott a segítségét ebben, de jellemzően ki akarják őket hagyni az átállásból. Rásky László szerint ez azért kockázatos, mert így rengeteg adat elveszhet, ami nem csak a betegellátást akadályozza, de

az intézmények állami finanszírozásának adminisztrációjában is gondot jelenthet.

Kapcsolódó:

Ez most komoly? Botrányos döntést hozott Pintér tárcája az egészségügyben

Áll a bál: Nekiment az egészségügyet gyalázó Gulyás Gergelynek az érdi kórház főigazgatója

Valódi Hírek