Tombol a neten Szijjártó Péter: Szerinte mindenkinek elment az esze

Alternatív valóság.

„Itt mindenkinek elment a józan esze?”

– kezdte posztját szombaton a Facebookon Szijjáró Péter.

A külügyminisztert két ügy esete az olasz igazságszolgáltatással háborította fel.

Matteo Salvini megvédte Olaszország határait, ezzel az ország és polgárainak biztonságát, amikor nem engedte, hogy egy illegális migránsokat szállító hajó kikössön Olaszországban. Következmény: az olasz ügyészség hat év börtönt kért rá.

Ilaria Salis Magyarországra jött egy banda tagjaként, hogy találomra járókelőket verjenek össze Budapest utcáin. Következmény: a baloldal az Európai Parlamentbe menekítette. Itt mindenkinek elment a józan esze?”

– tette fel a kérdést újra Szijjártó.

A két eset azonban pontosításért kiált.

Matteo Salvini esete

2019-ben, még belügyminiszterként, Salvini megtagadta az engedélyt a Open Arms nevű spanyol hajótól, amely illegális bevándorlókat szállított, hogy kikössön Olaszországban, Lampedusa szigetén. A hajó fedélzetén 147 menekült volt, akik így 19 napig a tengeren rekedtek.

A helyzet végül a szicíliai Agrigento ügyészség közbelépésével oldódott meg, akik engedélyezték a partraszállást. Salvinit e manőver miatt később vád alá helyezték túszejtés, hivatali visszaélés és nemzetközi törvények megsértése miatt.

Az olasz parlament megvonta mentelmi jogát, és hat év börtönt kértek rá.

Ilaria Salis esete

2023 februárjában tartóztatták le Salist, akit azzal vádoltak, hogy társával együtt Budapesten neonáci túra résztvevőinek vélt embereket támadott meg. Salis mindvégig tagadta a vádakat, és a bírósági eljárás alatt együttműködő volt.

A magyar börtönkörülmények miatt panaszt tett, amely kisebb diplomáciai konfliktust okozott Olaszország és Magyarország között.

Végül 2024 májusában házi őrizetbe helyezték, majd az Európai Parlament olasz képviselőjévé választották, így mentelmi jogot szerzett, és visszatérhetett Olaszországba.

Párhuzamos valóságok

Vagyis amit Szijjártó határvédelemként jellemez, valójában egy olyan lépés volt, amely

közel 150 ember életét sodorta veszélybe.

Az olasz parlament ezt túszejtésnek, hivatali visszaélésnek és a nemzetközi egyezmények megsértésének minősítette.

Kapcsolódó cikkünk:

Hatalmas diplomáciai botrány: EP-képviselőjelölt lett az olasz antifasiszta, akit embertelen körülmények közt tartank fogva Orbánék

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek