Most érkezett: Ömlik a tagállamokra EU-s pénzeső, de Orbánék hiába tartják a markukat

Magyarország eleshet az EU-s pénzektől Orbán Viktor miatt.

Elindultak az EU-s pénzek kifizetései, Magyarország nem kap pénzt

Bár sokan temették az Európai Unió helyreállítási programját (RRF), azonban a friss hírek szerint felpörögtek az összegek kiutalásai a tagállamok részére.

A Portfolio beszámolója szerint idén augusztusig az RRF-források több mint 40 százalékát már folyósították, a kifizetési folyamat pedig jelentősen felgyorsult. Mint írták, a program várhatóan 2026-ra akár 1,4 százalékkal is növelheti az EU GDP-jét.

Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy

Magyarország egyre jobban aggódhat,

hiszen hazánk továbbra sem fér hozzá ezekhez a forrásokhoz Orbán Viktorék kormánya miatt. Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése alapján jelezték azt is, hogy már csak kevesebb mint két év maradt a program kifutásáig.

Az Európai Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) az EU gazdasági fellendülést célzó terve, amely a NextGenerationEU központi eleme. Az RRF célja, hogy támogassa az uniós tagállamokat a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében, valamint ösztönözze a fenntartható gazdasági növekedést. Emellett segít megerősíteni olyan stratégiai területeket is, mint

  • a gyógyszergyártás,
  • az energiaellátás,
  • valamint az ellátási láncok fejlesztése.

Akár 1,4 százalékkal is nőhet az EU GDP-je

A 2021-ben létrehozott program teljesítményalapú finanszírozást biztosít a tagállamok részére a meghatározott reformok és beruházások végrehajtásához. Mint ismert, az Orbán-kormány ezeket a reformokat a mai napig nem óhajtotta végrehajtani, ezért befagyasztották a Magyarországnak járó forrásokat. Az Európai Bizottság ezen modellt tervezi alkalmazni a kohéziós alapok új rendszerében is a 2028-2034 közötti költségvetési időszakban – ismertették.

Mint írták, a programból eddig a vissza nem térítendő támogatások 48 százaléka, míg a kölcsönök több mint 30 százaléka került kifizetésre. Az RRF létrehozása óta az Európai Bizottság 63 kifizetési kérelmet kapott 25 tagállamtól, és összesen 265,4 milliárd eurót folyósítottak. Ezen összeg magában foglalja a 198,4 milliárd eurót, amelyet a mérföldkövek és célok teljesítését követően utalnak ki, valamint 56,6 milliárd euró előfinanszírozást is, amelyet 21 tagállam kapott 2021. december 31-ig, továbbá 10,4 milliárd eurót, amelyet a REPowerEU program keretében osztottak ki 2023-ban.

Az EU sikeresnek tekinti a programot

A testület sikerként tekint a helyreállítási programra, annak ellenére is, hogy a csomagot kritikák is érték. A bizottság közlése szerint a félidős értékelés is alátámasztja, hogy a gyorsreagálási keret segítette az EU gazdasági fellendülését a világjárvány után. Az RRF bevezetése hozzájárult az államkötvények kamatfelárának csökkenéséhez, és az állami beruházások a koronavírus-válságot követően is folytatódtak, GDP-arányuk pedig 2019-ben 3 százalékról 3,5 százalékra nőtt.

Értékelésük szerint az állami beruházások 2019 és 2025 közötti növekedésének közel fele az uniós költségvetésből, különösen az RRF-ből származik. A bizottság modellezése alapján a NextGenerationEU 2026-ban akár 1,4 százalékkal is növelheti az EU GDP-jét.

Tájékoztatásuk szerint a program révén 2026 után az EU foglalkoztatása is jelentősen nőhet, akár 0,8 százalékkal is. A legtöbb tagállam számára tartható a céldátum is, hogy a tervezett projektek 80 százalékát végrehajtsák.

Magyarország ráfázott Orbán Viktor „politikája” matt

Felhívták rá a figyelmet, hogy

az egyetlen jelentős kivétel Magyarország – vagyis a magyar kormány –,

amely jelenleg még mindig nem fér hozzá az alap forrásaihoz, mivel nem teljesítette az összes szükséges mérföldkövet. A jóváhagyott terv szerint

  • Magyarország 5,9 milliárd euró RRF-támogatásra,
  • valamint további 4,6 milliárd euróra lenne jogosult a RePowerEU-program keretében,

azonban eddig csak 900 millió eurónyi előleget hívhatott le (!).

Kapcsolódó:

Itt a vége: Lejárt az Orbán-kormánynak adott határidő, rengeteg pénzt bukhat Magyarország

Újabb súlyos fideszes mutyira derült fény: Több száz millió EU-s pénzt sikáltak el Orbánék

Mi a kín folyik itt? Nagyon úgy tűnik, hogy Navracsics beszólt a saját kormányának

Lázár János borított: Minden EU-s pénzt elbukott Magyarország, fel kell készülni a legrosszabbra

Valódi Hírek