Küszöbön a demográfiai katasztrófa: Orbánék miatt veszélybe került a nyugdíjrendszer

Egyre fogy a magyar, mivel a rossz egészségügy miatt egyre többen hallnak meg, a családok rossz anyagi helyzete okán pedig egyre kevesebb gyerek születik.

A magyar népesség 1980 óta folyamatosan csökken – már most 1,1 millióval kevesebben vagyunk, mint akkor –, és ha ez így folytatódik, akkor nem lesz, aki eltartsa az elöregedő társadalmat.

Összeomolhat a nyugdíjrendszer, ha nem lesz elég fiatal

A magyar családpolitika elmúlt 15 évéről és demográfiai mutatókról szólt, külön figyelmet szenteltek a nyugdíjak kérdésének – derül ki az economx.hu beszámolójából. Az itt felszólaló Kuti Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy egy ország gazdasági sikere szorosan összefonódik demográfiai helyzetével. A Magyarországot sújtó népességfogyás sötét jövőt vetít elénk.

Tavaly csak 85 ezer gyerek született, ezzel szemben 132 ezren haltak meg.

A helyzet a korábbi években sem volt jobb. Az Eurostat és az ENSZ adatai szerint Magyarországon 2040-ig 1,2 millióval csökken a népesség száma, 2100-ra pedig 5,5–6 millió főre fog csökkenni a népesség. Ezt a drámai helyzetet három mutató megváltoztatásával lehetne megelőzni:

  • plusz 20 ezer újszülöttel,
  • plusz 20 ezer visszavándorló magyarral,
  • plusz 20 ezer elkerülhető halálesettel.

Kuti Zsolt szerint nehéz átlátni a magyar családtámogatási rendszert, mivel túl komplex, túl sok elemből áll. Egy olyan családot említett példaként, ahol mindkét szülő 400 ezer forintot keres. Ez azért nem átlagos manapság, de még náluk is csak a harmadik gyerek után pótolná az adókedvezmény az anya kiesett fizetését.

Több gyerek születhetne, ha a nők dolgozhatnának részmunkaidőben.

Nem csak anyagi gátjai vannak, hogy a magyarok több gyereket vállaljanak. Az alacsony színvonalú és a nem mindenki számára elérhető egészségügyi ellátás következtében is romlik a gyermekvállalási kedv.

Az Orbán-kormány rengeteg pénzből is csak 1,6 körüli értékre tudta feltornázni a termékenységi mutatót, amely messze nem elég ahhoz, hogy megálljon a magyarság fogyása. A népesség fenntartásához minimum 2,1-es mutató lenne szükséges. Ha továbbra is ilyen alacsonyan marad ez a mutató, akkor a magyar társadalom elöregszik, és

nem lesz képes fenntartani a nyugdíjrendszert.

Tehát, ha nem akadályozzuk meg a küszöbön álló demográfiai katasztrófát, akkor nemcsak elfogyunk, de a maradék, idős magyarok szegénységben tölthetik utolsó éveiket.

Kapcsolódó:

Kijöttek a sokkoló adatok: Ide vezetett Orbánék családpolitikája

Valódi Hírek