Sokkoló adatok érkeztek: Drámai mértékben zuhant a születésszám Magyarországon

Aggasztó számokat közölt a KSH.

A KSH friss adatai alapján kiderült, hogy szeptember és október után novemberben is rendkívül alacsony volt a születésszám, valószínűleg ez lesz az ötödik olyan év, hogy 90 ezren sem születtek. Ezzel párhuzamosan viszont a halálozási mutató további emelkedést jelez.

Idén novemberben 7040 gyerek született Magyarországon, ami az egy évvel korábbi adatnál 878-cal kevesebb — közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az idei évben egészen megdöbbentő a születésszám zuhanásának mértéke: az év első tizenegy hónapjából kilencben jóval alacsonyabb volt ez az adat az egy évvel korábbinál, ezen túl pedig a január-március közötti, és a szeptember-októberi adatok is a mostanihoz hasonló,

rendkívül súlyos visszaesést mutattak.

Az előző tizenkét hónapban, 2021 decembere és idén november között 88 188 gyerek született, 4794-gyel kevesebb, mint az azt megelőző egy évben. A teljes termékenységi arányszám – az a mutató, mely azt jelzi, hogy egy nő élete során átlagosan hány gyereket szül – a tavaly ilyenkori 1,58-ról 1,52-re esett vissza.

Novemberben 10 220 magyar halt meg, 5524-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH szerint ennek fő oka, hogy 2021 végén a koronavírus-járvány negyedik hulláma még sok áldozatot követelt, a mutató innen ment le mostanra az átlagos novemberi szintre. Ha például a járvány előtti utolsó november, a 2019-es adatával hasonlítjuk össze a mostanit, akkor 133 fős többlethalálozás jön ki.

Az elmúlt tizenkét hónapban 139 324-en haltak meg, ez 16 969-cel kevesebb, mint az azt megelőző egy évben. Természetesen ebben az esetben is a járvány lecsengésének hatásai mutatkoznak meg, az összehasonlítási alapnak számító 2020. december–2021. novemberi időszakra esett a koronavírus miatti halálesetek legnagyobb része.

Novemberben jelentősen visszaesett a házasodási kedv:

3177 házasságot kötöttek, 686-tal kevesebbet, mint egy éve. Az elmúlt tizenkét hónapban kötött új házasságok száma 7,6 százalékkal, 5411-gyel kevesebb a korábbi egy évhez képest.

(MTI)

Valódi Hírek