Riasztották a magyar lakosságot: Kimutatták a madárinfluenza vírusát egy csongrádi sertéstelepen

Csongrád-Csanád vármegyében is kimutatták a madárinfluenza vírusát egy baromfitelepen.

A madárinfluenza Csongrádban egy baromfitelepen tűnt fel

Csongrád-Csanád vármegyében, egy pusztaszeri kacsatartótelepen is a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára a májhasznú kacsatelepen. A járványban érintett 9500 darabos állományt felszámolták a szakemberek.

A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Milyen intézkedéseket hozott a hatóság a csongrádi madárinfluenza ellen?

Az állategészségügyi hatóság új korlátozó intézkedéseket vezetett be. Magyarország teljes területén a jelenleg korlátozással érintett járások korlátozás alatt nem álló területére betelepítési engedély csak abban az esteben adható ki,

ha a betelepített állományt az adott tartási helyről kizárólag azonnali vágásra szállítják ki.

Ha a járvány továbbterjed, akkor az új intézkedés valamennyi érintett járás korlátozás alatt nem álló területén automatikusan életbe lép. Az intézkedés az érintett járásban lévő, valamennyi korlátozás alatt lévő terület feloldásáig vagy visszavonásig érvényes.

Ezenfelül az országos főállatorvos az aktuális járványügyi helyzet miatt a magas kockázatú vármegyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes területén) elrendelte a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását.

Ennek értelmében, amennyiben a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval, kötelező az állatokat állattartó épületben zártan tartani.

A Nébih óvatosságot kér az állattartóktól

Az érintett vármegyékben szintén kötelező a nem kereskedelmi célból baromfit tartó gazdaságokban, hogy fedetten történjen a baromfik etetése és itatása, valamint javasolt ezen állatok zártan tartása is.

A Nébih változatlanul fokozott óvatosságot kér az állattartóktól.

Valódi Hírek