Az áruló Szijjártó lemondását követeli Gyurcsány a botrányos NATO-kijelentések után

A DK elnöke szerint a külügyminiszter átállt az oroszokhoz.

Gyurcsány Ferencnek elege lett Szijjártó árulásából

„Orbán Viktor és Szijjártó Péter orosz alvóügynökből aktív ügynökké váltak

az elmúlt időszakban. Árulók, akik Putyin szennyesét mossák.”

– közölte hétfői sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc.

Arra reagált így a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy Szijjártó Péter az orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint azzal értene egyet, ha Magyarország elhagyná a NATO-t, illetve ha a NATO elhagyná Magyarországot. Múlt héten Moszkvában ugyanis azt mondta a sokadik idei oroszországi útja után, a hírügynökség hivatalos tudósítása szerint, hogy

„»a jelenlegi helyzetnek nem kellett volna létrejönnie, ha a NATO 2021-ben megvitatta volna Oroszországgal annak szerződéstervezetét a biztonsági garanciákról«, úgy gondolja – teszi hozzá a külügyminiszter – hogy »akkor hiányzott a komoly tárgyalás«”

– idézte fel a pártelnök.

De mi volt akkor az orosz szerződéstervezetben?

A pártelnök emlékeztetett, hogy 2021. december 15-én Oroszország egy időben adott át egy szerződéstervezetet Washingtonban és Brüsszelben. Ebben Oroszország részéről az alábbi követelések voltak:

  1. A NATO vonuljon vissza az 1997-es határok mögé (amikor Magyarország még nem volt NATO tag).
  2. A NATO vállaljon kötelezettséget, hogy nem vesz fel új tagot a szövetségbe.
  3. Oroszország közelébe ne telepítsen a NATO új csapásmérő eszközöket.

Még két további feltétellel is kiegészítették ezt. Kikötötték, hogy nem lehet ezt megvitatni, csak vagy elfogadni, vagy elutasítani, továbbá az álláspontot írásban kell közöljék Oroszországgal. Vagyis – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc –

„Oroszország a 3 követelésről való tárgyalást a követelés átadásának pillanatában elutasította.”

A NATO ennek ellenére reagált a 3 pontra

A szövetségtől ennek ellenére kaptak választ az oroszok. Bár az első két pontot – jogosan – egyértelműen visszautasította a NATO, a

harmadik pontról hajlandó lett volna tárgyalni Oroszországgal.

Azaz a csapásmérő eszközök telepítése kapcsán kész volt arra, hogy megvitassa ezt Oroszországgal. De az oroszok hajthatatlanok voltak, nem akartak tárgyalni, csak követeléseik egyben történő elfogadását vagy elutasítását lettek volna hajlandóak tudomásul venni.

Gyurcsány: Szijjártó és Orbán elárulták Magyarországot

„Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar külügyminiszter elárulja Magyarország érdekeit amikor tárgyalási alapnak tekinti Magyarország NATO-tagságát. Ez nem tárgyalási alap”

– nyomatékosította Gyurcsány Ferenc.

Tárgyalási alap az lehet, hogy

ez a kormány elhagyja a kormányzást, vagy Szijjártó elhagyja a kormányt,

bár mára ez már alapvető erkölcsi és politikai kötelesség lenne – emelte ki.

Szijjártónak nem tárgyalási alapnak kellene tekinteni egy ilyen ultimátumot, hanem vissza kellett volna utasítani azt az igényét Oroszországnak, hogy ő szerinte arról még lehet tárgyalni, hogy Magyarország ne legyen a NATO tagja.

Azt is nyomatékosította, hogy a külügyminiszternek el kellene utasítani azt az igényét Oroszországnak, hogy beavatkozik mások szuverenitásába.

Szijjártó hazudott

Hiszen nem a NATO, hanem pont Oroszország miatt nem volt végül semmilyen konzultáció 2021-ben. Amikor mély sajnálatát fejezi ki Szijjártó, hogy nem volt akkor tárgyalás, akkor nem teszi hozzá, hogy az az oroszok előzetes elutasító magatartása miatt nem jött létre. Szijjártó nyilatkozatával lényegében a NATO-t teszi felelőssé az Ukrajnában zajló háborúért – összegezte.

„A magyar történelem első nyíltan áruló kormánya áll velünk szemben”

– jegyezte meg Gyurcsány. Majd hozzátette:

„Elárulják az ország szuverenitását, eladják az országot Oroszországnak. Elárulják 1956-ot, amikor azt mondják, hogy meg kellett volna adjuk magunkat (…), elárulják a NATO-t éppen ezekben a napokban, elárulják Európát folyamatosan.”

Azzal zárta sajtótájékoztatóját, hogy:

„Az árulás megbocsáthatatlan, az árulás mocska mostantól kezdve

örökre erre a kormányra, kormányfőre és minisztereire tapad”.

Még a magyarázkodásuk sem állt meg

Paczolay Máté külügyi szóvivő a botrány kirobbanásakor azt mondta:

„Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul.”

Ehhez képest most kiderült Gyurcsány Ferenc egy kérdésre adott válaszából, hogy az orosz állami hírügynökség hivatalos tudósítása alapján egyelőre nem érkezett semmilyen kiigazítási kezdeményezés a külügyminiszter vagy minisztérium részéről az orosz hírügynökséghez.

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek