Megvan, kik kapják idén a fizikai Nobel-díjat: Fontos kutatási területen értek el áttörést (+videó)

Nobel-díjjal jutalmazták a mesterséges intelligencia úttörőit.

A díjakat kedden reggel John J. Hopfield princetoni és Geoffrey E. Hinton a Torontoi Egyetem kutatói számára ítélték Stockholmban.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia azért ítélte a fizikai Nobel-díjat a két kutatónak, mert tudományos eredményeik lehetővé tették a a mesterséges ideghálózatokkal való tanulást, ami így a tanulásra képes,

generatív mesterséges intelligencia alapját képezi.

A díj meglehetősen későn érkezik a kutatóknak. Hopfield és társa már a nyolcvanas évek óta dolgozik a mesterséges ideghálózatok fejlesztésén, előbbi immár 91 éves.

Kutatásaik során a fizika eszköztárával dolgoztak azon a módszeren, amely a jelenlegi gépi tanulás alapjainak kifejlesztéséhez vezetett.

Az akadémia pontosabb indoklásában az szerepel, hogy Hopfield olyan asszociatív memóriákat fejlesztett, amelyek képesek adatokból kinyert mintázatokat és képeket tárolni és újrateremteni.

Hinton hozzájárulása a tudományos fejlődéshez azzal valósult meg, hogy megvalósított egy olyan módszert a mesterséges intelligencia működésére, amelynek során az önállóan talál meg bizonyos tulajdonságokat adathalmazokban. Így például képes képeken bizonyos elemeket beazonosítani.

A díjat azonban nem csak a mesterséges intelligencia fejlesztésében elért eredményeik indokolják. A fizikában a mesterséges ideghálózatokat új, különleges tulajdonságú anyagok kifejlesztése során is használják.

A díj hozzávetőleg egy millió eurós díjazással jár, a kiosztó ünnepség pedig december tizedikén lesz Stockholmban, a nevét adó és díjat megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján.

A fizikai Nobel-díj idei nyerteseinek bejelentéséről készült videót itt nézheted meg:

(Nobel Prize/Youtube)

(Kiemelt képünkön John J. Hopfield látható)

Kapcsolódó:

Rendkívüli: Krausz Ferenc munkáját fizikai Nobel-díjjal jutalmazzák idén

Valódi Hírek