Navracsics bejelentette: Durva megszorítást kapnak a nyakukba a városok

Számos példát láthattunk arra, hogyan használja az önkormányzatok elleni csodafegyverként az iparűzési adó elvonását a kormány. Itt az újabb.

Jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut a Versenyképes járások program keretéből – közölte hétfőn Navracsics Tibor. A miniszter szerint a program elindításának célja, hogy nagyobb dinamikát adjanak a területi felzárkózásnak. „A jövőben szisztematikusabb fejlesztéspolitika valósulhat meg az uniós források és a Magyar Falu Program forrásai mellett a területfejlesztési alap bekapcsolásával” – tette hozzá az Orbán-kormány közigazgatási és területfejlesztési minisztere.

A fenti mondatok mögé rejtve jelentették be, hogy még több pénzt vonnak el a városoktól

A bejelentés szerint a járások az iparűzési adó többletére pályázhatnak, amelynek minimuma évi 250 millió forint, megyeszékhely-központú járások esetén 500 millió forint. Ha a többlet nem éri el ezeket az összegeket, a költségvetés kiegészíti azokat. A 174 járásból 135 rendelkezik 250 millió forintos pályázati összeggel, míg hat megyeszékhely 500 millió forintot kap. De nem ez a lényeg.

Navracsics Tibor szavainak lényege, hogy

az önkormányzatoktól elvont 65 milliárd forint céljait a kormány jelöli meg.

A módosítás nagy vesztesei azok az önkormányzatok lehetnek, amelyek ma jelentősebb iparűzésiadó-bevételre tesznek szert. Ilyen például a Samsung zaj- és környezetszennyező hatásait elviselő Göd, illetve az atomerőműnek otthont adó Paks.

A Covid-járvány adta az ötletet az önkormányzatok megsarcolására

A vállalatok iparűzési adóját Magyarországon régebben mindig azok a települések kapták, melyek területén az adott cég működött. Ebbe 2020-ban a koronavírus-járvány ürügyén nyúlt bele az Orbán-kormány, amikor Gödtől Pest megyének adta a Samsung-gyár adóit, később ez történt az iváncsai akkumulátorgyárral és a paksi atomerőművel is.

Már régóta szó van arról, hogy kormány bizonyos tagjai szeretnék drasztikusan átalakítani a helyi iparűzési adó rendszerét. Lázár János korábban kijelentette, hogy ő is támogatja egy ilyen reform végrehajtását. Az eddigi lépések és nyilatkozatok alapján arra lehet számítani, hogy az adóbevételeket teljesen elvonnák a településektől, és a fideszes irányítás alatt álló megyei önkormányzatokhoz irányítanák.

A Versenyképes Járások Program csak a települések megsarcolása más köntösbe bújtatva

A projekt végrehajtására járási fejlesztési fórumokat hoznak létre, melyek vezetői a járásszékhely polgármesterei, tagjai pedig az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei – magyarázta Navracsics. A fórumok döntéseit kétharmados többséggel kell meghozniuk, névleges céljuk pedig a város és környéke közötti esetleges feszültségek enyhítése.

.

(Fehérvári Televízió/YouTube)

Valódi Hírek