Mi folyik itt? Nagyon furcsa választ adott Mészáros Lőrinc botrányos lépéséről Orbán államtitkára

Fónagy szerint a kormány nem tudott semmit a Mészáros Lőrinc tulajdonolta MBH lépéséről.

Kevéssé életszerű magyarázatot adott a válaszadás elől bujkáló Orbán Viktor helyett Fónagy János államtitkár Vadai Ágnes DK-s frakcióvezető-helyettes kérdésére.

Vadai Ágnes arról kérdezte Orbán Viktort, hogy milyen szerepet játszott abban, hogy

egy spanyol radikális párt (Vox) magyar banktól kaphatott hitelt

a tavalyi választási kampányaihoz.

Fején találta a szöget

Az ellenzéki képviselő kérdésében leírta, hogy a radikális párt korábban nem árulta el, melyik banktól kapott két részletben összesen

9,2 millió eurós (3,6 milliárd forintos) hitelt.

A Voxnak nem mellesleg 6 EP-képviselője csatlakozott idén az Orbán-féle Patrióták Európáért uniós képviselőcsoporthoz, így még szorosabb lett a kapcsolatuk Orbánékkal.

A Vox 2023-as pénzügyi beszámolójából derült ki, hogy a párt először tavaly folyamodott bankhitelhez választási kampányai finanszírozásához. Erre állítólag azért volt szükségük, mert a választási támogatás nem érkezett be időben.

Bár törvényi kötelezettségük lett volna feltüntetni, hogy kitől kapták a hitelt, mégsem tették meg arra hivatkozva, hogy:

„nem akartak hozzájárulni bizonyos bankok démonizálásához, amiért pénzt adtak kölcsön a Voxnak”

– magyarázkodott a párt szóvivője.

Ki más finanszíroz szélsőségeseket? Orbán pénzembere, Mészáros Lőrinc MBH-ja adta a lóvét

Mióta Vadai Ágnes benyújtotta a kérdését, a spanyol szélsőjobboldali párt elismerte, hogy a

Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank hitelezett.

Ráadásul egy olyan bankról beszélünk, amely 30 százalékban a magyar államé. A Vox szóvivője szerint azért kértek kölcsönt, mert spanyol forrásból nem jutottak hitelhez.

Ez nem az első eset, hogy Orbánék üzleti köre szélsőségeseket segít ki anyagilag.

2022-ben Marine Le Pen 10,6 millió eurós hitelt kapott elnökválasztási kampányára Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól. Azóta ennek beolvadásával jött létre az MBH Bank. Le Pen akkor ugyanúgy azzal érvelt, hogy francia banktól nem kapott kölcsönt, ezért kellett mástól segítséget kérnie. A Financial Times korábban azt írta, hogy megtudta, az MKB Bank vezetése is habozott a hitelnyújtással kapcsolatban, de

végül Orbán Viktor akarata érvényesült,

és megkapták a pénzt.

Orbán elmenekült Vadai kérdése elől

Orbán Viktor ezúttal sem felelt az ellenzéki kérdésre. A nevében megszólaló Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt írta Vadai Ágnesnek, hogy a kormány nem is tudott az MBH Bank „esetleges” hitelének kihelyezéséről.

„A kérdésben hivatkozott esetleges spanyolországi hitelnyújtásról kereskedelmi bank által – mint bármilyen egyéb esetben is – kizárólag üzleti alapon születhetett döntés, melyben

a magyar kormánynak semmilyen szerepe nincs,

arról információval nem rendelkezik”

– mentegetőzött az államtitkár.

Az eset amiatt is érdekes, mert Orbánék azzal a kezdeményezéssel hozták létre a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy az megakadályozza az olyan jellegű beavatkozási kísérleteket, mint amilyet most pontosan Orbán üzleti körei folytatnak más országokban. Ott olyan csoportosulásokat finanszíroznak, amely szélsőségeseket a saját hazájukban senki nem hajlandó pénzügyileg támogatni minden bizonnyal jó okkal.

Valódi Hírek