Érik a nemzetközi botrány: Mészáros Lőrinc balhéjától visszhangzik Spanyolország

Mészáros Lőrinc bankja hitelezte a spanyol szélsőjobboldali Vox kampányát.

Elismerte a spanyol szélsőjobboldali Vox, hogy a 2023-as választási kampányához 3,6 milliárd forintnyi kölcsönt kapott Mészáros Lőrinc bankjától – írta meg kedden a hvg.hu.

Mészáros Lőrinc megsértette egy ország szuverenitását

A spanyol párt vezetőségének több tagja is megerősítette, hogy az MBH Bank két részletben folyósított nekik hitelt. Először 6,7 millió eurót, majd 2,6 millió eurót,

amit állításuk szerint azóta teljes egészében visszafizettek.

Szeptember közepén megírtuk, hogy spanyol sajtóértesülések szerint Orbán Viktorhoz közeli pénzintézetek hitelezhették a szélsőjobboldali párt legutóbbi kampányait. A Vox azonban akkor nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, melyik az a bank, amelyik

több mint kilencmillió eurót kölcsönzött nekik

a legutóbbi önkormányzati és országgyűlési választások kampányához.

A Vox szóvivője elismerte, hogy Mészáros Lőrinc bankja hitelezett nekik

Az El País nevű lapnak kedden Pepa Millán, a párt szóvivője ismerte el, hogy a magyar bankhoz fordultak hitelért. Mint mondta, azért, mert

„egyik spanyol hitelintézet sem adott nekik kölcsön”.

Mint ismert, nem ez az egyetlen eset, amikor kiderült, hogy egy magyar bank fizeti egy szélsőjobboldali párt kampányát. Az MKB Bank korábban

10,7 milliós hitellel támogatta Marine Le Pen 2022-es kampányát.

A Millánéhoz hasonló indokokra hivatkozó Le Pen 2014-ben egy orosz banktól vett fel hitelt.

A Vox tavaly júliusban kilépett a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakciójából. Végül Orbán új, Patrióták Európáért nevű csoportjához csatlakoztak – amihez Le Pen pártja is társult.

Magyar Péter volt abban az időben az MBH Bank felügyelőbizottságának tagja

Hont András egy fontos körülményre hívta fel a figyelmet: a vonatkozó időszakban az MBH Bank felügyelőbizottságának magyar állam által delegált tagja Magyar Péter volt.

Hont András Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

„Szerintem sem helyes, ha egy államközeli bank vagy bankholding kölcsönnel segíti egy másik állam politikai pártját. Hogyismondjamcsak: ez olyan szuverenitásvédelmi kérdéseket fölvető izé.

Nem véletlen, hogy a balos/progresszív/látszatliberális média skandalumként tálalta, hogy a VOX nevű radikális jobboldali spanyol párt szóvivője elismerte az El País lapnak, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank 9,2 millió eurós (3,6 milliárd forintos) kölcsönnel segítette a 2023-as parlamenti és önkormányzati választási kampányukat.

Pedig nem kellett volna az El Paísig menni, a független magyar médiának sokkal jobb forrása lehetne az esetről. A vonatkozó időszakban a különös hitelezésekre még a spanyol politikai ügyfélnél is jelentősebb rálátással rendelkező forrás.

»Magyar Péter az MBH Bank felügyelőbizottságának magyar állam által delegált tagja. Felügyelőbizottsági jogviszonyának kezdete 2022. szeptember 1., díjazása: havi bruttó 1,5 millió forint. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2024. január 18-án kezdeményezte a megbízás visszavonását«. (A Nemzetgazdasági Minisztérium idén februári közleménye).

Vita a minisztérium és az új politikai üstökös között csak annyiban támadt, hogy a minisztérium igazat állít-e arról, hogy utóbbit kirúgták, avagy önként távozott tiltakozásul, mert a kormány volt feleségével és a megbukott köztársasági elnökkel akar elvitetni mindenféle balhét.

Azt az üstökös úr sem vitatta, hogy vagy egyik, vagy másik hiányában még maradt volna külföldi radikális pártoknak való pénzkihelyezést felügyelgetni.”

(Hont András / Facebook)

Valódi Hírek