Kőkemény üzenetet küldött Orbánéknak a börtönből a fideszes ügyészség által lecsukatott ellenzéki polgármester

A börtönben is kitart kerülete mellett Óbuda polgármestere.

Kiss László a börtön falai közül üzent

Beszámoltunk róla, hogy augusztusban letartóztatták Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét, házkutatást tartottak otthonában és hivatalában is, majd vesztegetési vádakkal hallgatták ki. A polgármester és a DK közössége is az első pillanattól világossá tette,

politikai koncepciós eljárást folytat

a fideszes ügyészség a városvezető ellen. Erről bizonyítékok is előkerültek. Dokumentumokkal bizonyították, hogy ezt a konstruált ügyet a fideszes pártállam legfelső köreiből igényelték.

Az elmúlt hónapokban az is világossá vált, hogy az ügyészség direkt akadályozni próbálja, hogy a törvényesen megválasztott polgármester részt vehessen az új képviselő-testület alakuló ülésén. A fideszes expolgármester lemondásra szólította fel a polgármestert, de nem ért célt.

Hétfőn tartja alakuló ülését az óbudai képviselő-testület

Kiss Lászlót azonban nem tudták megfélemlíteni, ő kitart Óbuda mellett. A Fidesz végül nem tudta megakadályozni sem a polgármester eskütételét, sem az új testület megalakulását.

Kiss a börtönből kezdeményezte, hogy részt vehessen személyesen az ülésen, az ügyészség ezt elutasította.

A régi–új polgármester esküjét mind ügyvédje előtt, mind fogvatartása helyszínén elmondta, azt hivatalos nyilatkozat formájában is eljuttatta a képviselő-testület alakuló ülésére. Azt az ülést levezető elnök fel is olvasta.

Kemény üzenetet küldött Orbánéknak

Kiss László, Óbuda polgármestere közösségi oldalán is nyilatkozatot tett, és hivatalos esküjének kiegészített változatát írásban is közzétette:

„Óbuda-Békásmegyer Képviselő-testülete jelenleg (2024. október 7-én, 8 órától) tartja alakuló ülését. Az ülésen dr. Kiss László polgármester nem tud részt venni, mert a sajtóban >>Városháza-gate<<-ként említett üggyel összefüggésben előzetes letartóztatásban tartják.

Korábban ügyvédje kérvényezte az ügyészségtől, hogy az alakuló ülésen részt vehessen. A kérelmet elutasították, azaz ilyen módon is akadályozzák, hogy ügyéről a nyilvánosság előtt beszélni tudjon.

A polgármester az üléssel egy időben fogva tartása helyszínén elmondta a polgármesteri esküt, és ahhoz kiegészítést, nyilatkozatott fűzött. A szöveget egy saját kezével írt magánlevél részeként juttatta el a Képviselő-testületnek, ezt az alakuló ülésen a levezető elnök változtatás nélkül felolvasta:

>>Én, dr. Kiss László a Magyar Köztársaság Alkotmányára esküszöm, hogy polgármesterként kizárólag Óbuda-Békásmegyer, Budapest III. kerület érdeke vezérel. Minden döntésem mozgatója kerületünk polgárainak érdeke.

A Magyar Köztársaság szabad polgáraként esküszöm, hogy minden tettemmel a jelenlegi diktatorikus politikai hatalom lebontásán dolgozom, hogy Hazánk mihamarabb újra szabad választásokon választhasson legitim kormányt.

Oligarchákkal eddig és

ezek után sem alkuszom, ezt másoktól is elvárom.

Elutasítom az állami intézményesített keresztényüldözést, és szolidaritást vállalok Iványi Gáborral és más politikai okból üldözött keresztényekkel. Jelenlegi politikai bebörtönzöttként követelem valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását, a politikai perek előkészítésének befejezését, különösen az Iványi Gábor és hitvalló testvérei elleni eljárásokat.

A Magyar Köztársaság szabad polgáraként kiállok a szabadság és az esélyegyenlőség értékei mellett, elutasítom a jelenlegi emberellenes rendszer uszító politikáját és esküszöm, hogy mindent megteszek a kormányváltásért. Isten engem úgy segéljen!

Miután az ügyészség politikai per előkészítéseként megakadályozott, hogy itt, a képviselő-testület ülésén megválasztott polgármesterként esküt tegyek, kijelentem, hogy jelen eskü szövegét ma elmondtam a testületi ülés megnyitásának pillanatában, korábban pedig az ügyvédem előtt is.

Nem adja fel a polgármesterséget

Magamat a kerületem, a III. kerület törvényes polgármesterének tekintem. A jogaimtól való megfosztást nem tekintem jogszerűnek, el nem ismerem.

Kijelentem, hogy korábbi eskünkhöz hű voltam, törvénytelenséget el nem követtem. Jelen eljárás illeszkedik a jelenlegi főpolgármester ellen konstruált, ú.n. ’városháza ügyhöz’, a célja a főpolgármester, velem együtt két budai és három pesti kerületi polgármester gyengítése, zsarolhatóvá tétele és esetleges büntetőjogi felelősségre vonása hamis vallomások és a közvélemény manipulációja által.

Az ügyészségi kiszivárogtatások miatt korábban büntető feljelentést tettem, amelyet áttolva egy hatáskörrel nem rendelkező rendőri szervhez, nem vizsgáltak ki megfelelően.

Jelen események bemutatják, hogy ez az ügy kizárólag politikai, hiszen ügyészségi nyomozati anyagok részletei szivárognak ki és szivárogtak ki politikai fogollyá válásomat követően is.

Ez az ügy egy jogállamban elő sem fordulhatna, ahogyan kimutatható, hogy a – Völner-ügyhöz hasonlóan – itt is a Fidesz bújik meg az ügyészség mögött, arra illetéktelenek kapnak nyomozati anyagokat – és ahogy ott is – itt is csak elbábozzák ennek kivizsgálását.<<„

Gyurcsány Ferenc: Kiss László őrizetbevétele egy új választás kikényszerítésének eszköze

A kormány, a Fidesz, Orbán új választást akar Óbudán – írta Gyurcsány Ferenc Kiss László őrizetbevétele kapcsán.

„Ha Kiss Lacit, Óbuda polgármesterét őrizetbe vették, akkor annak politikai oka volt”

– fogalmazott szerda reggel a közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. Mint azt a DK elnöke hangsúlyozta, őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is reagált a történtekre. Mint írta, Orbán Viktor tökéletesen járja végig azt az utat, amit Vlagyimir Putyintól tanult.

Valódi Hírek