Erre mit mondanak Nagy Mártonék? Lesújtó adatok érkeztek a magyar iparról

Súlyos gondok vannak a magyar gazdasággal.

Bár a nyár elején a stabilizálódás jeleit mutatta az ipar, a friss augusztusi adat szerint ideiglenes volt a megállás a lejtőn: az előző hónaphoz képest

0,5 százalékkel zsugorodott a termelés volumene

– hívta fel a figyelmet a Portfolio.

4,1 százalékkal alacsonyabb az ipari termelés, mint egy évvel korábban

Mint írták, a szektor a gyenge nyugat-európai és kínai gazdasági helyzet okán nehéz kihívásokkal kénytelen szembenézni, egyelőre pedig nem mutatkoznak jelei a javulásnak. Az elmúlt 10 hónapból hatban csökkent, egyben stagnált az ipar teljesítménye az előző hónaphoz képest, így nem meglepő, hogy a termelés (naptárhatástól megtisztítva)

4,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ennek fényében szinte pozitív fejlemény, hogy az elmúlt három hónap összességében már nem hozott újabb visszaesést a lassan két éve recesszióban lévő ágazatban, azonban az augusztusi visszaesés jelentősen rontja ezt a képet.

Forrás: portfolio.hu

A legtöbb alágban visszaesett a termelés volumene

A július-augusztusi adatok alapján már kijelenthető, hogy a harmadik negyedévben nem történt jelentős fordulat az iparban. Bár a részletes adatokat csak a jövő héten ismerhetjük meg, a KSH szerint 2024 augusztusában a feldolgozóipari alágak

többségében visszaesett a termelés volumene éves alapon.

Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, ezek közül a legnagyobb mértékben a vegyi anyagok és termékek gyártása emelkedett.

Számításaink szerint az ipar a harmadik negyedévben valószínűleg negatív hatással volt a GDP növekedésére. Az előző negyedévhez képest valószínűtlen, hogy hozzájárult volna a gazdaság bővüléséhez, míg éves szinten akár 1 százalékponttal is ronthatja a növekedést.

Az ipar gyengélkedése mögött elsősorban a külpiacok visszaesése áll. Noha a hazai szektornak meglenne a kapacitása a növekedésre, az exporttermékeink iránti kereslet kedvezőtlenül alakul, nemcsak a globális gazdasági lassulás miatt, hanem annak számunkra kedvezőtlen szerkezete következtében is – összegezték.

Kapcsolódó:

Nagy Mártonék óriási bulit csaptak, miután 400 forint felé kúszott az euró

Komoly baj van: Gulyás Gergely meghökkentő magyarázatot adott a 400 forint feletti euróra

Valódi Hírek