Kitörhet a nemzetközi botrány Szijjártó rendkívüli bejelentése után (+videó)

A kormányülésről bejelentkezve tudatta, hogy ezt nem teheti meg Ukrajna.

„Magyarország elutasítja” az EU tervét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán arról tájékoztatott: a magyar kormány megakadályozza, hogy az EU katonai tanácsadókat küldjön az orosz katonai támadás ellen védekező Ukrajna területére. Szijjártó bejelentését ezúttal is Magyarország nevében tette meg.

„Magyarország elutasítja

a háborús eszkaláció veszélyével járó újabb európai uniós javaslatot, amelynek értelmében a közösség katonai tanácsadókat vezényelne Ukrajnába a kiképző művelet koordinálására”

– tudatta Szijjártó Péter Geszten.

„Ebben a misszióban nem veszünk részt”, de Csádba már küldenek katonákat Orbánék

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kihelyezett kormányülésről nyilatkozva azt mondta, hogy az EU 2022 novemberében döntött az ukrán katonák kiképzésének megindításáról a tagállamok területén.

„Mi, magyarok, ebben a misszióban nem veszünk részt, ahhoz katonát, pénzügyi forrást nem adunk, és Magyarország területén sem történik ilyen kiképzési művelet”

– magyarázta.

„Két évvel ezelőtt már világossá tettük, hogy nem veszünk ebben részt, ugyanakkor

nem akadályoztuk meg a többieket abban, hogy saját belátásuk szerint ebben az akcióban részt vegyenek”

– folytatta.

Kapcsolódó: Hivatalos: Súlyos döntést hozott az Orbán-kormány a csádi misszióról

Veszélyekre figyelmeztetett

Az is mondta: a misszió kétéves mandátumának meghosszabbítása most kerül napirendre, de hosszú vitákat és tárgyalásokat követően „egy rendkívül veszélyes javaslat került beterjesztésre, ugyanis ez nem pusztán a művelet időbeli kiterjesztéséről szólna, hanem az EU katonai tanácsadókat is küldene Ukrajnába koordinálási feladatok végrehajtására” – fogalmazott.

Szijjártó Péter állította: meggyőződése szerint

„ez a háború eszkalációs kockázata szempontjából kifejezetten veszélyes lépés”.

„Itt ugyanis az történne, hogy már nemcsak az Európai Unió területén történne kiképzés, hanem a kiképzésben részt vevő európai uniós katonai tanácsadók Ukrajnába kerülnének kihelyezésre”

– magyarázta, majd hangot adott félelmeinek is.

„Veszélyes javaslat, sajnos, és úgy látjuk, a háború eszkalációjának, tehát továbbterjedésének kockázatát jelentősen növelné. Veszélyes ránk, Magyarországra nézve is, hiszen

ha eszkalálódik a konfliktus, akkor az először mindig a szomszédságban eszkalálódik, nem több ezer kilométerrel odébb”

– hangoztatta.

„Úgyhogy

ezen javaslatra mi nemet mondunk, ezt már jeleztük is az Európai Unió külügyi szolgálatának Brüsszelben,

hogy ebben a formában a javaslatot nem áll módunkban támogatni. Kértük őket a javaslat átdolgozására”

– tudatta, elismételve: Magyarország továbbra sem vesz részt ebben a műveletben akkor sem, ha folytatódik, de jelenlegi formájában a kormány biztosan nem fogja támogatni a hosszabbítást.

„A háborúnak véget kell vetni, mi a béke pártján állunk. Mi minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely békét hozhat, de semmilyen olyan kezdeményezést nem támogatunk, amely a háborús eszkaláció kockázatával, annak növekedésével járna, márpedig a mostani brüsszeli javaslat ilyen,

így nemet mondunk rá”

– összegzett az oroszbarát külügyminiszter.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek