Mi történt? Gulyás Gergely meglepő közleményt adott ki Karsai Dániel halálhírére

A miniszter is kifejezte részvétét vasárnap délután.

Szombaton este 11 óra után a közösségi oldalán tudatta Karsai Dániel testvére, Karsai Péter, hogy az ALS-betegséggel küzdő öccse, Dániel elhunyt. Az ügyvéd, alkotmányjogász 47 éves volt.

Karsai Dániel halála rendkívül megrendítette a magyar közéletet. Beszámoltunk róla, hogy sorra fejezték ki részvétüket halálával kapcsolatban a hazai politikusok, közszereplők, médiaszemélyiségek.

Mindannyian fájó szívvel vettek búcsút a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásztól, és mindannyian egyetértettek abban: Karsai Dániel halála hatalmas veszteség az ország számára, ugyanakkor mégis sikerült egy fontos ügyet beemelnie a hazai diskurzusba. Ezért pedig hálával és tisztelettel tartozunk felé.

Felhívtuk rá a figyelmet, hogy kormánypárti politikusok közül eddig még senki sem nyilvánult meg az ügyben. Ezúttal jelezzük, Gulyás Gergely közösségi oldalán fejezte ki részvétét Karsai Dániel felé. A politikus méltatta az alkotmányjogász küzdelmét, teljesítményét, amellyel kapcsolatban megjegyezte: az feltétlen tiszteletet parancsol.

A miniszter jelezte, ugyan a legtöbb kérdésben nem értettek egyet, mégis azt írta, „a megrendítő betegsége során tanúsított magatartása is ékes bizonyítéka annak, hogy Karsai Dániel az emberi méltóság kiemelkedő képviselője volt”.

Gulyás Gergely bejegyzését alább közöljük:

Karsai Dánielt idén júniusig nem ismertem személyesen, csak írásaiból, interjúiból, politikai és alkotmányjogi megnyilatkozásaiból.

Már találkozásunk előtt tudtuk mindketten, hogy a legtöbb közéleti kérdésben nem értünk egyet, így az aktív eutanázia megítélésében sem.

Ahogyan azonban ő ezt az ügyet képviselte, egy halálos betegséggel és fizikai erejének drámai fogyatkozásával bátran – sőt gyakran öniróniával – szembenézve,

az feltétlen tiszteletet parancsol.

A betegségével együtt járó fizikai nehézségek semmit sem változtattak igényes jogi kifejezőkészségén, amely az egy nemzedéknek előttünk járó jogászprofesszorok legjobbjainak sajátja volt.

A vita, amit Magyarországon elindított az emberi méltóság tartalmáról, kereteiről és korlátairól – többek között az ő fellépésének következményeként – halálával nem ér véget.

A megrendítő betegsége során tanúsított magatartása is ékes bizonyítéka annak, hogy Karsai Dániel az emberi méltóság kiemelkedő képviselője volt.

Nyugodjon békében!”

(Gulyás Gergely/Facebook)

Valódi Hírek