Gyászol az ország: Így búcsúznak Karsai Dánieltől a tisztelői

Emlékét örökké őrizzük!

Szombaton este 11 óra után a közösségi oldalán tudatta Karsai Dániel testvére, Karsai Péter, hogy az ALS-betegséggel küzdő öccse, Dániel elhunyt. Az ügyvéd, alkotmányjogász 47 éves volt.

„Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALS-sel.

Mindig velem, velünk leszel, Bro’. Imádlak!”

– írta a gyászoló testvér.

Megrendülten búcsúznak Karsai Dánieltől

„Elmondani nem lehet mennyi mindent tanultunk tőled. Nyugodj békében Dani!”

– írta közösségi oldalán Kálmán Olga.

„Tegnap elhunyt dr. Karsai Dániel. 🖤 Hősiesen és méltósággal küzdött a gyógyíthatatlan betegséggel. Eközben példát mutatott, hogy az egyéni testi és lelki szenvedés hogyan fordítható az emberi méltóságról folyó erkölcsi és intellektuális párbeszéddé, értelmes, méltányos vitává.

Az utolsó napokig figyelemre méltó gondolatokat fogalmazott meg. Testét a betegség legyőzte. Emléke és szellemi alkotása velünk marad.

Isten veled Dániel! Köszönettel tartozunk Neked! Emlékedet, gondolataidat sokan őrizzük”

– búcsúzott Pálinkás József.

„🖤 Nincsenek szavak. Meghalt Karsai Dániel, mindannyiunk méltóságának ügyvédje. Az a fiatal férfi, aki elég bátor volt bemutatni saját magán, mit jelent, ha az ember méltósága elvész. Most nincsenek szavak. De akkor sem voltak, amikor a hatalom még csak észre sem akarta venni Karsai Dánielt, aki az eutanázia legalizálásáért többet tett, mint mások együttvéve.

Ez a küzdelem nem volt hiábavaló. A társadalmat oly mértékben formálta vele, hogy ez a szemlélet előkészítette a törvényeink ilyen téren való átalakítását.

Kársai Dániel tudta, a diagnózis óta tudta, hogy az életét adja ezért a küzdelemért. Nem a betegsége végkifejletét, a döntés jogát és a méltóságát vette el tőle a jelenlegi szabályozás, csakúgy, mint számos sorstársától.
Egy küzdelem, megannyi fájdalom ért véget az éjjel. Olyan fájdalom és olyan küzdelem, amibe a szemtanú egész teste, egész lelke belesajdult.

»Az élet jog. Nem kötelesség.«

Jól mondta. Mostantól mások mondják majd. Helyette is.

Nyugodjon békében! És legyen neki könnyű a föld, ha már az élet ennyire elviselhetetlenül nehéz volt. 🖤”

– írta Bősz Anett.

„Márciusban, amikor Dr. Karsai Dániel előterjesztette javaslatát az eutanáziáról az Igazságügyi Bizottság ülésén, ezt mondtam neki:

»Őszintén szólva, én nem venném a bátorságot ahhoz, hogy jogi kérdésekben vitába bocsátkozzak doktor úrral, mert egészen biztos vagyok benne, hogy ön győzne. Őszintén szurkolok, és nagyon-nagyon bízom benne, hogy azokkal szemben is győzni fog, akik meg jogi érvelésekbe bocsátkoznak. Nekem ez nem jogi kérdés, hanem egy emberi, morális kérdés. Ha én holnap tükörbe akarok nézni, akkor nincs is más választásom, és emberileg jogom sincs vitatkozni arról, hogy ezt meg kell szavazni.«

Doktor úr elment. Az utolsó jogi csatát nem nyerte meg. Az emberi, morális küzdelmet azonban igen! Magasan!

Nyugodjon békében!”

– búcsúzott az alkotmányjogásztól Jakab Péter.

„Elment Karsai Dániel, a férfi, aki azért küzdött, hogy az élet és a halál közti ajtó kulcsa az ő kezében lehessen.
Megrendítően szépen, kitartóan küzdött a jogért, hogy, ha kell, akkor méltósággal fejezhesse be az életét, hogy dönthessen arról, hogy mikor nyitja ki azt az ajtót, hogy mikor lép át rajta, ha az ajtón inneni élet már rosszabb a halálnál.

Nem engedték neki.

Az életvégi döntés jogáról szóló vita lényege, hogy kié az élet. Tiszta álláspont kettő létezik: az életé, önmagáé, vagy valaki másé. Az első esetben az élet, mint jelenség elválik hordozójától, magától az embertől, és önálló joga van. Ez esetben nincs abortusz és nincs szabad (szabályozott) életvégi döntés. A második esetben bizonyos körülmények között az új életet a saját testében hordó anya, vagy a saját életét élő ember önmaga dönthet az élet felett.

Megrázó vita ez. Fontos vita.

Karsai nem érte el, hogy önmaga dönthessen. Pedig bámulatos erővel küzdött érte.

De így is tett egy hatalmas szolgálatot: kinyitott egy fontos vitát egy olyan országban, amelyet arról kívánnak mostanában leszoktatni, hogy önmaga döntsön saját életéről.

Elment egy kitűnő ember.

Béke vele!”

– írta Gyurcsány Ferenc.

„Éjjel elhunyt Karsai Dániel, Pro Urbe Budapest-díjjal kitüntetett alkotmányjogász, ügyvéd, emberjogi aktivista. Mindig sokra tartottam a demokráciáért, a jogállami értékek védelméért végzett munkáját, ám azért a küzdelemért, amelyet ALS-betegként az életvégi döntések és az emberi méltóság tiszteletben tartásáért folytatott, valósággal csodáltam.

Személyes történetével, ernyedő testében is csillogó elméjével, legyőzhetetlen hitével és tenni akarásával felrázta és gondolkodásra késztette a magyar társadalmat egy valóban közös ügyünkben, ami túl sokáig volt tabu. Harca, ahogy minden harca, most sem elsősorban önmagáról szólt, hanem sorstársairól és minden emberről, aki hasonló helyzetbe kerülhet. Mindannyiunkról.

Köszönöm, amit értünk tettél! Nyugodj békében, Dani!”

– írta Karácsony Gergely.

„A szabad életvégi döntésért vívott emberi jogi küzdelmedet folytatjuk!

Nyugodj békében!”

– írta Fekete-Győr András.

„Karsai Dániel az élet méltó befejezésének jogáért küzdött. A hatalom megakadályozta, hogy önmaga dönthessen, pedig bámulatos erővel, az utolsó percig küzdött érte.

De így is tett egy hatalmas szolgálatot:

kinyitott egy fontos vitát, amelynek a végén csatlakozhatunk mi is azon országok sorához, ahol – törvényben meghatározott feltételek esetén – az emberek az utolsó hetek szenvedései helyett, szabad akaratukból a sokszor könnyebb utat választhatják.

Elment egy kitűnő ember. Béke vele!”

– írta Szaniszló Sándor.

„Elhunyt Karsai Dániel

47 éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Karsai Dániel nevét az ország akkor ismerte meg igazán, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy gyógyíthatatlan ALS-betegsége miatt eutanáziához folyamodhasson, ezáltal méltósággal fejezhesse be életet.

Szakmai pályafutása alatt számos kiemelkedő jogi ügyben vett részt, különös figyelmet fordítva az alkotmányjogi, illetve emberi jogi problémákat felvető esetekre. Önálló ügyvédi irodájának 10 éves működése alatt megannyi ügyben képviselte sikerrel ügyfeleit mind az Alkotmánybíróság, mind a Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

Nemcsak szakmai életútjával, hanem a betegségével való bátor szembenézésével és az életvégi jogokért folytatott küzdelmével is példaként állt a nyilvánosság elé.

2023-ban Karsai Dánielnek ítélték a Magyar Civil Becsületrendet azért a küzdelemért, amelyet az eutanáziához való jogért folytatott. Az alkotmányjogász akkor az Újbuda TV-nek adott interjújában úgy fogalmazott, az ilyen elismerések adnak erőt neki a küzdelem folytatásához.

Emlékét örökké őrizzük”

– írták Újbuda közösségi oldalán.

Sorra szólalnak meg a hazai közélet szereplői, hogy kifejezzék részvétüket Karsai Dániel halálával kapcsolatban. Nem túlzás, hogy az egész ország gyászolja a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogászt. Ugyanakkor egyetlen kormánypárti részvétnyilvánítással sem találkoztunk vasárnap reggelig. Nyugodjon békében, sosem felejtjük el!