Ezzel hencegni? Orbán embere jó hírt akart közölni, de van itt egy hatalmas bökkenő

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelő államtitkár a munkaerőhiány ellenére azzal hencegett, hogy alacsony a munkanélküliség.

Az elmúlt hónapok adatai egyértelműen bizonyítják a munkaerőpiaci aktivitást növelő programok sikerét. Egyre több olyan ember lép be a munkaerőpiacra, akik korábban inaktívak voltak, és ezek az emberek a célzott intézkedéseknek és támogatási programoknak köszönhetően gyorsan el is tudnak helyezkedni – mondta a legfrissebb munkaerőpiaci adatokat kommentálva pénteken Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.

Kijöttek a KSH legfrissebb statisztikái

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 augusztusában az előző év azonos időszakához képest 39 ezerrel 4,748 millióra bővült a foglalkoztatottak száma.

Azt nem tették hozzá, mennyi ebből a vendégmunkás.

Emellett a gazdaságilag aktívak száma is folyamatosan növekszik, 2023 augusztusához képest 53 ezer fős bővülés figyelhető meg. A munkanélküliségi ráta alacsony szinten stabilizálódott, Magyarország az Európai Unió nyolcadik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező országa – közölték.

A kormány célja, hogy növelje a munkaerőpiaci aktivitást, valamint tovább fokozza a bérek növekedési ütemét, különösen a minimálbér tekintetében, ezáltal kiemelten támogatva az alacsonyabb jövedeleműeket (?). A munkaadók és a munkavállalók közti tárgyalások jelenleg is zajlanak, azonban a kormány támogatja, hogy a minimálbér 2027-re elérje a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát – erősítette meg az államtitkár.

Kapcsolódó: Mi a kín folyik itt? Nagy Márton olyat ígért, hogy a plafon majdnem leszakadt

Van egy kis bökkenő a kormány sikerpropagandájával

Felidézte, hogy a 2024 tavaszán elindított, 30 év alattiak és 30 év felettiek aktivitásának növelésére irányuló uniós finanszírozású programok már több mint 13 ezer álláskereső számára biztosítottak tartós elhelyezkedési lehetőséget. A kormány célja, hogy a jelenlegi 81 százalékos foglalkoztatottsági rátát 85 százalékra emelje a 20-64 évesek körében, ami hozzájárul a közel 300 ezer fős munkaerőpiaci tartalék mozgósításához – olvasható az NGM közleményében.

Czomba Sándor arról nem beszélt, hogy valójában egyáltalán nem a kormány teljesítménye miatt alacsony a munkanélküliség. Ennek az az oka, hogy

Magyarországon munkaerőhiány van,

azaz több szabad munkahely van, mint ahányan dolgozni tudnak. Ezért kell ennyi vendégmunkást behívni, hiszen nélkülük például akkumulátorgyárakat sem lehetne építeni.

Orbánéknak nem a nemlétező teljesítményükkel kéne hencegni. Ehelyett azt kéne megoldaniuk, hogy ne hagyja el ennyi fiatal az országot, ne szülessen ennyire kevés gyermek. Emellett a felnőttek pedig megfelelő oktatással rendelkezzenek ahhoz, hogy XXI. században is magas hozzáadott értékkel tudjanak dolgozni.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek