Mi a kín folyik itt? Nagy Márton olyat ígért, hogy a plafon majdnem leszakadt

Nagyon durva emelést lengetett be Nagy Márton.

Három év alatt 40 százalékkal emelkedhet összesen a minimálbér – nyilatkozta kedden az atv.hu kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton ezer eurós minimálbérről álmodozik

A tárcavezető rögtön hozzátette, hogy

nem biztos, hogy minden évben 11-12 százalékos lesz a minimálbéremelés.

Lehet, hogy az elején, jövőre 14 százalékos lesz, a végén pedig 10 százalékos – fogalmazott, hiszen az átlagkereset függvényében történik az emelés.

Nehéz megállni nevetés nélkül Nagy Márton szavait

Egy más témában tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor által Kötcsén elmondott nagyarányú béremelés kapcsán a minimálbéremelésről kérdezte a portál a nemzetgazdasági minisztert.

Arra voltak kíváncsiak, hogy a következő három évben 11-12 százalékos emeléssel számolva 2027-re 36 százalékkal nő-e a minimálbér Magyarországon?

Nagy Márton a portál kérdésére igennel válaszolt.

Majd pontosított: szerinte az emelésbe a kamatos kamatot is bele kell számolni. Vagyis inkább 40 százalékkal nőhet a minimálbér, mert alapvetően arról van szó, hogy 377 ezerre emelkedhet 2025. januárra a jelenlegi 266 ezer forintról.

Kérdés, hogy a munkaadók hogy fogják kifizetni

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy jó lenne, ha a bruttó átlagkereset 50 százalékát elérné a minimálbér, most a 2024-es átlagát ismerjük.

„A kormány a minimálbér-tárgyalásokon megfigyelőként van ott”

– tette hozzá.

Nagy Márton a portál kérdésére azt mondta: mindennek alapján azzal lehet akár kalkulálni, hogy

2028. január elsejére elérjük az 1000 eurós minimálbért.

„Én azt látom a munkavállaló és munkáltatói egyeztetésekre figyelve, hogy kialakulhat egy hároméves bérmegállapodás, aminek mindez a része lehet”

– fűzte hozzá.

Azt csak csöndbe tesszük ehhez hozzá, hogy ha nem lesz jelentősen versenyképesebb a magyar gazdaság – márpedig ennek semmilyen jele sincs –, akkor ekkora minimálbér-emelés csak brutális infláció mellett képzelhető el.

Kapcsolódó:

Erről hallgatnak Orbánék: Lesz egy igazán meglepő következménye is a minimálbér-emelésnek

Valódi Hírek