Rossz hírt kapott Putyin: Kilőtték az orosz állami híroldalakat

Putyin jár pórul az állami híroldalak lekapcsolásával.

A Facebook tulajdonosa, a Meta úgy döntött, hogy letiltja platformjairól az összes állami kézben levő orosz oldalt – írta a Reuters.

Putyin megszívta: fokozatosan építik le az orosz állami híroldalak elérését

A döntés hátterében az áll, hogy állításuk szerint ezek az oldalak

megtévesztő taktikákat alkalmaztak titkos befolyásolási műveletek végrehajtásának céljából.

A tiltás már azután jött, hogy a világ legnagyobb közösségi médiavállalata évek óta fokozatosan építi le az orosz állami média jelenlétét a platformjain. Ezt eddig csupán a tartalmaik hátrasorolásával, illetve a reklámtevékenységük akadályozásával érte el, most azonban a tiltás teljes körűvé vált.

Összesen mintegy 230 oldalt blokkoltak, amelyek közül itthon talán a az Russia Today volt a legolvasottabb, amelynek világszerte 7,2 millió követője volt a Facebookon, és emellett további egymillió az Instagramon.

A Kreml is reagált a döntésre

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője keddi sajtótájékoztatóján rögtön kiverte a balhét:

„A Meta hiteltelenné teszi magát ezekkel az akciókkal.

Az orosz médiával szembeni ilyen szelektív akciók elfogadhatatlanok. (…) Ez megnehezíti a Metával való kapcsolataink normalizálásának kilátásait.”

Moszkva már 2022-ben „szélsőséges” szervezetnek minősítette a Metát.

Blokkolta az Instagramot és a Facebookot, kifogásolva a Meta gyűlöletbeszéd-politikájában bevezetett változtatásokat. Szerintük ezeknek az volt a célja, hogy a felhasználók kiéljék haragjukat Oroszország és Ukrajna konfliktusának kapcsán.

Valódi Hírek