Mi történt? Ez a felfedezés látóvá teheti a vakokat

Elon Musk számos problémát okoz maga körül, de végre jó hír is érkezett róla: a felfedezés a vakok életét könnyítheti meg.

Elon Musk egyik ígéretesebb startupja, a Neuralink kedden közölte, hogy a látás helyreállítását célzó kísérleti implantátuma megkapta az FDA-tól, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalától az „áttörést jelentő eszköz” kategóriát – írta meg a Reuters.

Csodálatos felfedezés: mplantátum segíthet a vakok számára

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az idegsebészetben már régóta használnak agyi implantátumokat. Ezek például epilepsziás rohamokat akadályoznak meg, vagy Parkinson-kóros betegek mozgását segítik. A Neuralink tehát olyan területen fejleszt, amelyen más cégek is hatalmas sikereket könyvelhettek el a közelmúltban.

Az FDA említett kategóriáját olyan, kísérleti fázisban levő orvosi eszközök kapják, amelyek életveszélyes állapotok kezelését vagy diagnosztizálását biztosítják. Célja a fejlesztés alatt álló eszközök betegekhez juttatásának felgyorsítása.

A „Blindsight” (vaklátás) néven ismert kísérleti eszköz

„még azok számára is lehetővé teszi a látást, akik elvesztették mindkét szemüket és a látóidegüket”

– írta Elon Musk.

Nem tudni, mikor kerül a klinikai kutatás fázisába

Egyelőre sem a Neuralink, sem az FDA nem nyilatkozott arról, hogy az eszköz mikor kerülhet emberekkel végzett klinikai kutatási fázisba.

A Neuralink a koponyába ültethető,

az agy és a számítógépes chip által egyszerre használható eszközt fejleszt.

Az implantátum a jövőben segítheti a bénult betegeket a mozgásban és a kommunikációban, valamint a látás helyreállítását.

A gondolatok erejével irányíthatnák a digitális eszközöket

Musk cége külön tesztel egy olyan implantátumot is, amit arra terveztek, hogy a bénult betegek képesek legyenek pusztán a gondolataik erejével digitális eszközöket irányítani.

Ez különösen a gerincsérült, az agyműtéten átesett, de leginkább az úgynevezett „locked-in” szindrómában szenvedő betegnél lehet hatalmas áttörés. Utóbbiak azok, akik egy agysérülés miatt csupán a szemük mozgását tudják irányítani – ha arra még egyáltalán képesek.

Így a kommunikáció ezekkel a betegekkel végtelenül nehézkes, emiatt idővel csökkennek a kognitív képességeik is.

A klinikai kísérletbe várhatóan csupán három beteget vonnak be,

az eredmények feldolgozásával együtt a kísérlet így is több évig tart majd.

Az év elején a Neuralink egy betegbe sikeresen beültette az eszközt, aki videojátékokra és 3D-s objektumok tervezésére használta azt.

Valódi Hírek