Riasztanak az árvíz miatt: Megvan, hol tetőzhet a Duna Budapestnél

850 centiméter felett tetőzhet a Duna a fővárosnál.

850 centiméter felett tetőzhet a Duna Budapestnél – közölte vasárnap az idokep.hu.

Mi is beszámoltunk róla, hogy hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ezért harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentettek be szeptember 16-tól.

Jóval nyolc méter felett tetőzhet a Duna Budapesten

A folyó várhatóan a jövő hét második felében, 850 centit meghaladó vízszinttel tetőzik.

Mivel ilyen vízállásnál a védekezés sokkal intenzívebbé válik, a Karácsony Gergely főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon

harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget.

A védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási–Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak zárását. Négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését.

Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől – olvasható a közleményben.

Lezárják alsó rakpartokat

Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna.

A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat az árvíz levonulásáig nem nyitják újra. A pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot szeptember 16-án,

hétfőn 20 órától teljesen lezárják.

A rakpartokon szombat 0 órától már tilos megállni, az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hétfőn elszállítja – hívták fel a figyelmet.

Ha a szakemberek úgy ítélik meg, akár még a Margitszigetet is lezárhatják majd.

Az ivóvízkészletről gondoskodnak

Budapest és a környező települések ivóvízellátásának zavartalansága érdekében a Fővárosi Vízművek megkezdte az üzemeltetésben lévő kutak, gépházak és szivattyúk fokozott ellenőrzését. Az ivóvíz minőségét a társaság laboratóriuma folyamatosan ellenőrzi – húzták alá.

A folyó menti területek közösségi közlekedésében a jelenlegi előrejelzések alapján a jövő hét közepén valószínűleg szükség lesz korlátozásokra, melyek részleteit a szakemberek a jövő hét elején tudják meghatározni – közölte a főpolgármesteri hivatal.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek