Úgy megemelkedett a Duna egyetlen nap alatt, hogy az már sokakat veszélyeztethet

Egyetlen nap alatt fél métert emelkedett a Duna vízszintje.

Figyelmeztettek: a következő napokban, áradni fog a Duna, a Lajta, és a Rába is – írta a HungaroMet Zrt. csütörtökön.

Kiadós csapadék várható kedd hajnalig, olyan ár jöhet, amilyet rég nem láttunk

A HungaroMet Zrt. Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

„CIKLON FELETTÜNK, KIADÓS, ÁLTALÁBAN 50-130 MM CSAPADÉK KEDD HAJNALIG

Jelenleg hidegfront húzódik tőlünk kissé nyugatabbra. Ez a front az Alpok felett már hullámot vetett, így Olaszország északi részei fölött jelenleg is képződik Boris, az a mediterrán ciklon, amely a hét végén és még a jövő hét elején is a Kárpát-medence felett fog örvényleni.

Ennek hatására hétfő estig összességében jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás Magyarországon (a Duna vízgyűjtőiről külön posztban lesz szó). Az ECMWF modell alapján a csütörtök 00 órától hétfő éjfélig lehulló csapadék mennyisége zömmel 50 és 100 mm között alakulhat az országban összesen(!!), de a Dunántúl északnyugati felén ennél több is eshet.

A normális csapadékmennyiség kétszerese zúdulhat ránk

Összehasonlításképpen a szeptemberi sokéves országos átlagos csapadékmennyiség 59 mm, így tehát kijelenthető, hogy ebben az 5 napban az ország jó felén le fog esni a havi csapadékmennyiség, északnyugaton akár a duplája is!

Ha viszont napokra lebontjuk a várható mennyiségeket, továbbra is az ECMWF modell alapján, akkor azért már árnyaltabb képet kaphatunk.

Pénteken átvonul felettünk a ciklon hidegfrontja, délutántól pedig délnyugat felől már szűnik is átmenetileg a csapadék. Pénteken tehát általában 10-20 mm közötti csapadékra van kilátás, zömmel eső, de keleten néhány zivatar is lehet.

A Dél-Alföldön azonban lesznek helyek, ahol az 5 mm-t sem fogja elérni a mennyiség (!!), a Dunántúl északnyugati részein pedig 40-50 mm is eshet egyes körzetekben.

A Dunán árvízre számíthatunk

Szombat napközben az ország legnagyobb részén időszakos, gyenge eső eshet, északkeleten lehet ekkor intenzívebb az eső. Szombat estétől kezdve azonban a ciklon középpontja fölénk kerül, így szombat estétől érkezik újabb kiadós eső.

Vasárnap estig sokfelé ismét 20-30 mm-t meghaladó esőre kell számítani, de vasárnap délután már gyengülhet a csapadék intenzitása, sőt egyre több helyen el is áll az eső.

A nagy csapadékhoz a jelenlegi előrejelzések alapján pénteken még inkább csak Sopron környékén, majd szombat estétől a Dunántúlon és a Duna mentén már másutt is viharos, a hétvégén erősen viharos (90+ km/h) északnyugati szél fog társulni!”

(HungaroMet Zrt. / Facebook)

A Duna vízgyűjtő területén már most árvíz érkezésére figyelmeztetnek

Megírtuk, hogy Duna magyarországi szakaszán, ahol jelenleg kifejezetten alacsony a vízállás – Budapesten mindössze 189 cm – napokon belül jelentősen emelkedik a vízszint – derült ki az Országos Vízjelentő Szolgálat tájékoztatásából. A fővárosi szakaszon például

szeptember 17-re már 565 cm-es vízállást várnak a jelen állás szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Kiadták a figyelmeztetést! Olyan árvízre készülhetünk, amilyenre rég nem volt példa

Valódi Hírek