Akcióban a főispán: Iványi Gáborék újabb iskoláinál kutakodik az Orbán-rezsim

Furcsa kormányrendeletet írt alá Orbán.

A MET budapesti iskoláira is „koncentrál” Sára Botond

Sára Botond fideszes exfőispán, a fővárosi kormányhivatal vezetője úgy tűnik, nem tud meglenni anélkül, hogy ne foglalkozna az Iványi Gáborék által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) intézményeinek bezárásával. Újabban az derült ki, hogy a MET budapesti szociális intézményeire is koncentrál a fideszes hivatalvezető, aki „egyeztetéseket” kezdeményezett a MET vezetőivel.

„Egyeztetéseket” kezdeményeztek a MET vezetőivel

A hírklikk.hu arról írt, hogy az „első fordulót” már kedden meg is tartották, szeptemberben pedig ismét összeülnek majd „egyeztetni”. A részletekkel kapcsolatban – a folyamatban lévő tárgyalások okán – nem kívántak bővebb tájékoztatást adni. Jeleztek azonban, hogy ezzel párhuzamosan jelent meg egy különös hír is: Orbán Viktor elrendelte, hogy további mintegy 4,2 milliárd forintot biztosítson a kormány az idén az iskolai hit- és erkölcsoktatásra.

Felidézték, hogy a MET által fenntartott három speciális Wesley-iskolát úgy törölték a nyilvántartásból, hogy összesen 150 millió forintos adósságuk volt. Az idén pedig – csak eddig – 1,5 milliárd forintot vontak el Iványi Gáboréktól a tartozásaik miatt, és egy tollvonással megvonták tőlük a már eleve lecsökkentett oktatási normatíva utalását is. Megjegyezzük, beszámoltunk róla, hogy júliusban 424 millió forint adóssága volt annak a budapesti kormányhivatalnak, amely 150 millió forintos tartozásra hivatkozva záratta be Iványi Gáborék iskoláit.

Megszólalt a főispán

A Sára Botond főispán vezette Budapest Főváros Kormányhivatala azzal „indokolta” a 300 hátrányos helyzetű gyereket nevelő két iskola bezárását, hogy:

„a fenntartó által felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemi díjtartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését.”

Kapcsolódó: Lehullt a lepel: Súlyos dolgot titkolt el Orbán főispánja, amikor bezáratta Iványi Gáborék iskoláit

Iványi Gáborék 17 budapesti iskolát működtetnek

A MET közleményt adott ki az ügyben, amelyben összefoglalták az intézményeiket érintő jogi és anyagi helyzetet. A dokumentum szerint Sára Botond főispán szeptember 10-re egyeztetésre hívta a MET vezetőit Iványi Gáborék budapesti szociális intézményeinek helyzetéről. A tárgyalásra sor került, és abban állapodtak meg, hogy folytatni fogják az „egyeztetést”.

A MET üdvözölte a tárgyalás lehetőségét, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a lehetséges negatív következményekkel kapcsolatban. A további részletekről Vajay Zsófia, a MET szóvivője, egyelőre nem nyilatkozott.

Iványi Gábor és csapata jelenleg 17 szociális intézményt működtet Budapesten, elsősorban a főváros, az adományozók, valamint a civil szféra támogatásával, miután a NAV inkasszózta a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület számláit. Az adományokat ezért már egy új alapítványon keresztül kérik.

A keddi tárgyalások eredménye egyelőre nem ismert, de a három bezárt iskola esete azt jelzi, hogy a MET pénzügyi problémái, például az energiaszolgáltatóknak és a NAV-nak való tartozások, bármikor előkerülhetnek „érvként”. A Wesley-iskolák idén hónapokig nem kapták meg a normatív támogatást, amelynek csak töredéke érkezett meg. Ráadásul szeptember 1-jétől a Magyar Államkincstár teljesen felfüggesztette a támogatást minden közoktatási intézményük számára.

Megjelent az új kormányrendelet, Orbán már alá is írta

Mindeközben a kormány legújabb – a Magyar Közlönyben megjelent – rendelete szerint, amelyet Orbán Viktor írt alá,

4,188 milliárd forint plusz támogatást biztosítanak a hit- és erkölcstanoktatás, valamint tankönyvtámogatás céljára.

Az idei költségvetésben már 22 milliárd forintot különítettek el erre a célra. Mint rámutattak, ez a döntés „némileg” kontrasztos és disszonáns, ha a MET helyzetét nézzük.

Kapcsolódó:

FRISS: Orbánék lenyúlták Iványi Gábor egyik legnagyobb iskoláját

Lehullt a lepel: Súlyos dolgot titkolt el Orbán főispánja, amikor bezáratta Iványi Gáborék iskoláit

Megingathatatlanok Iványi Gáborék: Reagáltak Pintérék közleményére a NAV súlyos inkasszói után

Valódi Hírek