FRISS: Orbánék lenyúlták Iványi Gábor egyik legnagyobb iskoláját

Az abaújkéri iskolát átadták Iványi Gáborék.

Az abaújkéri intézményt 2005 óta üzemeltette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, ám a kormányhivatal elvette tőlük: Iványi Gáborék nehéz szívvel hagyták ott a gyerekeket.

SNI-s gyerekek tanultak az abaújkéri iskolában

„A 2024/25-ös tanévben az ingatlanhasználati szerződés egyoldalú felmondása miatt, valamint a diákok és tanárok jogviszonyának megőrzése érdekében

már állami fenntartásban működik tovább a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) abaújkéri iskolája”

– írta közleményében Iványi Gábor egyháza.

Felidézték, hogy a Wesley János-iskolát 2005-ben vették át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzattól azzal a feltétellel, hogy sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek képzéséről is gondoskodnak.

Az iskola épületének tulajdonjoga 2022-ben az önkormányzattól az államhoz került, a kezelését azóta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) látja el. Idén áprilisában az MNV levélben értesítette a MET-et arról, hogy mivel szerintük már nem látják el a megállapodásban vállalt feladatot,

felmondják a határozatlan időre kötött ingatlanhasználati szerződésünket.

Iványi Gáborék tárgyalni akartak az abaújkéri iskoláról

A MET ekkor jelezte az MNV-nek, hogy továbbra is ellátják az SNI gyerekek oktatását.

Részletesen ismertették az iskola működését, és tárgyalást is kezdeményeztek. Levelükre nem érkezett válasz, csak július végén egy indoklás nélküli felmondólevél 15 napos felmondási határidővel.

„Mivel ígéretet kaptunk, hogy az intézményt a Szerencsi Szakképző Központ és a Sárospataki Tankerületi Központ átveszi, és így a gyerekek és a tantestület együtt maradhat, a MET közgyűlése

a diákok és a pedagógusok érdekeit szem előtt tartva végül az iskola átadása mellett döntött”

– fogalmaztak.

Hozzátették: ha nem adták volna át az iskolát, akkor valószínűleg megpecsételődött volna a sorsa.

„Az MNV egyeztetés nélküli felmondása kényszerhelyzetbe hozta a MET-et, hiszen ingatlan nélkül nem kaphattunk működési engedélyt.

Fájó szívvel váltunk meg a kiváló kollégáktól, a diákjainktól,

de más esélyt nem láttunk rá, hogy folytathassák munkájukat, tanulmányaikat. Természetesen, ha később lehetőség nyílik rá, készen állunk a munkánk folytatására”

– jelezték.

Az adósságra hivatkozva záratta be az iskolákat a főispán

Mint ismert, a Sára Botond főispán vezette Budapest Főváros Kormányhivatala azzal „indokolta” a 300 hátrányos helyzetű gyereket nevelő két iskola bezárását, hogy:

„a fenntartó által felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemi díjtartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését”.

Beszámoltunk róla, hogy a két iskolát törölték az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából,

mindezt pedig néhány nappal a tanévkezdés előtt látták jónak levezényelni.

Kapcsolódó:

Lehullt a lepel: Súlyos dolgot titkolt el Orbán főispánja, amikor bezáratta Iványi Gáborék iskoláit

Valódi Hírek