Vérlázító: Pofátlan választ adott Orbán embere, miért veszik el Pakstól a hétmilliárdos adót (+videó)

A fideszes polgármester egyetért az Orbán-kormány bosszújával.

Az Orbán-kormány elveszi a paksiaktól az adóbevételeket

Beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor kormánya a helyi lakosokkal és az érintettekkel való egyeztetés nélkül vette el egy kormányrendelettel az atomerőművet és az abból származó adóbevételeket a paksiaktól. Így az eddig stabil anyagi helyzetben lévő várost a teljes pénzügyi bizonytalanságba lökték Orbánék.

A helyiek bosszúnak tekintik a kormány döntését, amiért júniusban leváltották a fideszes vezetést. Kedden rendkívüli közgyűlést tartottak az ügyben, valamint a helyiek tüntetést is szerveztek, hogy tiltakozzanak az aljas kormányzati döntés ellen.

Kapcsolódó: Betelt a pohár: Gigatüntetést szerveznek Pakson az Orbán-kormány botrányos terve ellen

A Magyar Közlönyben foglaltak szerint Orbánék arról határoztak, hogy úgynevezett „különleges gazdasági övezetté” nyilvánítják a Paksi Atomerőmű területét, amely ezzel Paks városától átkerül a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz.

Az „intézkedéssel” szintén a vármegyéhez kerül az erőmű évi mintegy hétmilliárdos iparűzési adója. A kormányzati rendelkezést nehéz nem összefüggésbe hozni azzal, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak ellenzéki polgármester választottak meg. Vagyis ilyen Orbánék szerint a demokrácia:

jön a megtorlás, mert a város ellenzéki vezetőt választott.

Paks nélkül nincs Paks II

Kapcsolódó: Kegyetlen bosszút állt az Orbán-kormány az embereken: Elveszik a várostól a Paksi Atomerőművet

Heringes Anita júniusban megválasztott új polgármester megerősítette: megkereste Lázár János minisztert, hogy tárgyaljanak az ügyben. Mint korábban elmondta, mindent meg fog tenni azért, hogy a város ne veszítse el az iparűzési adót, mert az a paksiaknak, és az atomerőműben dolgozóknak jár.

„Paks nélkül nincs Paks II!”

– hangsúlyozta Heringes Anita a tüntetésen megjelent mintegy kétezer tiltakozó előtt.

A helyi Paksi Deák Ferenc Egyesület színeiben győztes polgármester közölte: a város az erőmű mögött áll, de azzal, hogy kivonják a városból a helyben megtermelt bevételek jelentős részét, elveszítheti a kormány ezt a támogatást. Hozzátette: ha a város nem működik megfelelően, nincs elég pénz szociális ellátásra, a bölcsőde, iskola fenntartására, ha az erőmű dolgozói nem lehetnek nyugodtak családjuk felől, az az erőmű működését is veszélyeztetheti, amit, ha a kormány nem is ért,

Magyarország lakosságának értenie kell

– hívta fel a figyelmet.

„Magyarország választott, elfogadom, hogy a miniszterelnök Orbán Viktor, de ő meg fogadja el, hogy mi meg Paks vezetői vagyunk”

– mondta Heringes Anita.

„Mi Magyarország energiaellátását termeljük meg, és Magyarország gazdaságát működtetjük”

A Telex megszólaltatta az üggyel kapcsolatban a fideszes polgármestert, aki a közgyűlésen elmondta: a kormányzati döntés nem érte váratlanul, de maga az időzítés az természetesen számára is váratlan volt. Barnabás István, a Paksi Deák Ferenc Egyesület képviselője ugyanakkor közölte:

nem igaz, hogy nem tudtak a kormány tervéről,

erről már június vége óta mindenki tudott, hogy ez megtörtént – jelentette ki.

Hozzátette: arra azonban még ők sem mertek gondolni, hogy az „intézkedés” két héten belül már életbe is lép.

„Ez a szemétség kategória”

– jegyezte meg.

„Felelőtlen döntés, mert egy Paksi Atomerőmű egy sokkal komolyabb üzem, mint bármi más.

Mi Magyarország energiaellátását termeljük meg, és Magyarország gazdaságát működtetjük”

– mutatott rá Heringes.

A fideszes polgármester nem kívánt válaszolni a neki feltett kérdésekre, azonban annyit elárult: ő „sajnálja”, de egyetért az Orbán-kormány bosszújával, miszerint 7 milliárdos adót vonnak el a várostól, amiért ellenzéki polgármester választottak meg.

Videó:

Kapcsolódó:

Betelt a pohár: Gigatüntetést szerveznek Pakson az Orbán-kormány botrányos terve ellen

Gyurcsány kiakadt a paksi kormánydöntésen: Szemét erkölcsű kormányunk van, rablóbanda

Kegyetlen bosszút állt az Orbán-kormány az embereken: Elveszik a várostól a Paksi Atomerőművet

Valódi Hírek