Szijjártó Péter fontos bejelentéseket tett Magyarország jövőjéről: Új barátokat találtak Orbánék? (+videó)

Kuvaitból jelentkezett be.

Magyarország és Kuvait a kétoldalú együttműködés további fejlesztéséről egyezett meg több területen is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kuvaitvárosban.

Szijjártó azt mondta, sok fontos megállapodást írtak alá

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó a kuvaiti külügyminiszterrel, pénzügyminiszterrel és kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalását követően azt mondta: a jó kétoldalú együttműködés „kölcsönös szimpátiára” alapul, amely annak nyomán jött létre, hogy mindkét ország történelmét átszőtte a küzdelem a függetlenségért és a szabadságért – magyarázta.

Közlése szerint több fontos megállapodást is aláírtak, illetve véglegesítettek az együttműködés további fejlesztése érdekében.

Ekképp megállapodás született a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről, amelynek keretében csereprogramokat fognak hirdetni, valamint a kulturális együttműködésről, amely lehetőséget biztosít majd a magyar kultúra, zene és irodalom megismerésére a kuvaitiak számára – részletezte.

Kibervédelmi megállapodásról beszélt

„Aláírtuk a kibervédelmi együttműködésről szóló megállapodást is, amely manapság rendkívül súlyos kihívásra tud választ adni, ugyanis jól láthatóan a háborúk, a konfliktusok már nemcsak a valóságban, hanem a kibertérben is folyamatosan zajlanak

– mondta.

„Magyarország a kibervédelem tekintetében nemzetközi hírnévre tett szert,

és most a kuvaitiakkal való együttműködés még jobban segíti azt, hogy a kibertérben is kellően biztonságban legyünk”

– állította.

Kapcsolódó: Óriási baj van: Súlyos kibertámadások érték Magyarországot

Szijjártó arról is beszámolt: az egyik vezető magyar kibervédelmi cég már létre is hozta a leányvállalatát Kuvaitban, és jövőre megkezdik működésüket mintegy ötven informatikai szakértővel, szolgáltatást nyújtva a helyi kormányzati és magánszektorbeli ügyfeleknek.

Emellett pedig tájékoztatása szerint immár a mesterséges intelligencia területén is van magyar-kuvaiti vállalati együttműködés.

A tárca közleménye szerint üdvözölte, hogy a célegyenesbe jutottak a tárgyalások a Mol és a kuvaiti kőolajvállalat között „a magyar technológiák felhasználásáról a kitermelés hatékonyabbá és környezetkímélőbbé tételében”.

„Gyakorlatilag az utolsó tesztek és laboratóriumi vizsgálatok is lezajlottak mostanra, és az eredmények kiértékelése zajlik, és hamarosan egy újabb dimenziót adhat a gazdasági együttműködésnek a Mol és a kuvaiti olajvállalat együttműködése”

– mondta.

Szijjártó elmondta: Magyarország segíteni fog Kuvaitnak

Közölte: véglegesítésre került, így aláírásra kész a beruházásvédelmi megállapodás is, amelynek célja a magyar–kuvaiti vállalatközi együttműködés előmozdítása.

Elmondta továbbá, hogy a felek most arról is megegyeztek, hogy Magyarország segítséget fog nyújtani Kuvaitnak a szigorú élelmiszerbiztonsági előírások kidolgozásában és végrehajtásában.

Nagy terveket vázolt a miniszter

Végül méltatta Kuvait szerepét és nyugodt, higgadt fellépését a Közel-Kelet stabilizálásában, minthogy a térségben rendkívül komplikáltak a viszonyok, jelenleg is fegyveres konfliktus zajlik, ráadásul komoly terrorfenyegetettséggel kell szembenézni.

„Ezért Kuvait és Magyarország együttműködését a nemzetközi fórumokon a terrorizmussal szemben szintén megerősítettük,

együtt fogunk fellépni annak érdekében, hogy a terrorszervezetek ne tudjanak tovább terjeszkedni,

ne tudják megkeseríteni az emberek, országok életét”

– fogalmazott.

Kitér rá: egyeztettek az Európai Unió és az Öböl Menti Együttműködési Tanács közelgő csúcstalálkozójáról is.

Ezzel kapcsolatban tudatta, hogy a kormány szeretné, ha az EU szorosabbra fűzné az együttműködését a térséggel, ami szerinte segítene az „elveszett versenyképesség és gazdasági lendület visszanyerésében”.

„Ezért szorgalmazzuk, hogy a Brüsszelben sorra kerülő októberi csúcstalálkozón induljanak újra a tárgyalások az EU és az Arab-öböl közötti szabadkereskedelmi megállapodásról”

– mondta.

Szijjártó magányosan megtartott sajtótájékoztatóján tett bejelentéseket:

„👀 Mutatjuk a napot 🇰🇼
👀 Mutatjuk a napot 🇰🇼”

– ismételgette Facebook-oldalán a külügyminiszter, aki egy különös videót is feltöltött oldalára a találkozóról.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek