BRÉKING: Nyomoz a rendőrség az orosz hekkertámadás miatt, de elképesztő sumákolás folyik

Szijjártó korábban „kampányhazugságnak” minősítette az egész ügyet.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya Vadai Ágnesnek küldött válaszából derült ki, hogy nyomozás indult a Külügyminisztérium rendszereit ért orosz hekkertámadás ügyében.

Az ügy előzménye, hogy Vadai Ágnes a Külügyminisztériumot ért orosz hekkertámadások ügyében kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt.

A DK politikusa azt kérdezte, indult-e eljárás, hiszen azt a legfőbb ügyésznek több bűncselekmény miatt is hivatalból kellett volna kezdeményeznie. Így kémkedés, bűnpártolás, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja is felmerül. Polt Péter akkor azzal bújt ki a válaszadás alól, hogy a képviselő kérdését feljelentésként értékelte és elbírálásra megküldte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Az eljárás folyamatban van

Az NNYI Kiberbűnözés Elleni Osztályának válaszából kiderült:

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztály nyomozást folytat (…) információs rendszer vagy adat megsértése vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt.”

A Jogtár szerint két év börtönnel büntethető az, aki az információs rendszerbe annak védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad.

A NNYI válaszából az nem derült ki, milyen „más bűncselekmények” gyanúja miatt folytatnak még nyomozást.

Vadai Ágnes erre is kíváncsi volt

Ezért ismét kérdezett:

„Milyen más, a Btk. hatálya alá tartozó bűncselekmények gyanúja miatt folyik nyomozás a Külügyminisztérium rendszereit ért orosz hackertámadások ügyében?”

Ezen a ponton pedig már érezhető, mennyit kellemetlen az egész ügy az állami szerveknek és a kormányzatnak. A „válaszból” annyi derült csak ki, hogy

nem hajlandóak elárulni, milyen más bűncselekmények miatt nyomoznak.

Mint írják:

„információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmény tárgyában folytatja a nyomozást, mely során az eljárásban megállapított adatoknak megfelelően szükség szerint vizsgálja más bűncselekmények megvalósulásának lehetőségét, gyanúját is.”

A megfogalmazás felettébb érdekes. Akár arra is következtethetünk a szövegből, hogy a megnevezett bűncselekmény gyanújában folyó nyomozás következtetései nyomán dönthetik majd el, folytatnak-e más bűncselekmények ügyében is nyomozást.

Az évszázad botránya amit a kormány művelt az ügyben

Az elején ugyanis szemrebbenés nélkül „kampányhazugság”-nak minősítették korábban az orosz hekkertámadást.

Beszámoltunk róla, hogy orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hekkerek, és feltehetően az orosz állam kezébe. A 444.hu által nyilvánosságra hozott dokumentum beszámolója szerint az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak.

A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium a hír első megjelenése után

„kampányhazugság”-nak nevezte azt, mindent tagadtak.

A helyzet rendkívül súlyos

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) által készített jelentés csütörtöki napvilágra kerülése azonban egyértelműen bizonyítja: rendkívüli orosz támadás történt Magyarországon. A hekkertámadás pedig

veszélyezteti hazánk szuverenitását.

A portál újságírója által bemutatott dokumentum szerint több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat”.

A támadás olyan súlyos volt, hogy Szabó Hedvig, az NBSZ volt főigazgatója kénytelen volt Szijjártó tárcája felé azt jelenteni, hogy

„a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókok kompromittálódtak” (!).

A külügy tudott róla

Belső dokumentumok azt is bizonyítják, hogy

a magyar külügy tudott az orosz kibertámadásokról (!).

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere tehát hazudott. Ekkora hazugságra pedig nem volt példa a rendszerváltás óta a pozíciót betöltő magyar politikusok esetében. Nemcsak hazudott, hanem közvetlen beosztottjait, munkatársait sem volt képes megvédeni.

Ráadásul a szinte soha nem látott mértékű hekkertámadás után pár hónappal a legnagyobb természetességgel és örömmel vette át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől a Barátság Érdemrendet. Ez a legmagasabb kitüntetés, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban.

Szijjártó Pétert lemondásra szólították fel a történtek miatt

„Kiszivárgott dokumentumokból derült ki, hogy Oroszország mindent tud a magyar külügy belső titkairól”

– hívta fel a figyelmet Rónai Sándor akkor sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormánynak egyetlen egy válasza lehet a történtekre:

Szijjártó Péternek azonnal le kell mondania!

Megszólalt Szijjártó Péter az orosz hekkertámadásról

„Itt megpróbálnak befolyásolni minket a szélrózsa minden irányából. Ennek vannak különböző formái, például a hekkertámadások”

– jelentette ki a hekkertámadással kapcsolatban Szijjártó Péter az atv.hu arra vonatkozó kérdésére, miszerint már tény (!) a korábbi orosz hekkertámadás.

„Megtiszteltetés”

– válaszolta a csatornának vicceskedve a tárcavezető azzal kapcsolatban, hogy a DK azonnali lemondásra szólította fel a történtek miatt.

A miniszter úgy tett mintha nem tudna semmiről

A portál szembesítette Szijjártót a történtekkel, amelyről videót is készítettek. A felvétel azóta futótűzként terjedt a világhálón. Érdemes megjegyezni, hogy a videóból az is kiderült, hogy Szijjártó Péternek még arról sincsen fogalma, hogy a külügyminisztérium dolgozói milyen átvilágításon kell, hogy átessenek. A tárcavezető megdöbbentően tájékozatlan volt ezekben a kérdésekben is:

Valódi Hírek