Hatalmas botrány: Eltűnhet Mészáros Lőrinc vagyona, ha ez megtörténik

Nem Mészáros Lőrinc indít eljárást, de a hasznát ő élvezheti a leginkább.

A Hell Energy Magyarország Kft. tulajdonosai évek óta pereskednek a Forbes magazinnal, amiért az közölte a nevüket és becsült vagyonukat a leggazdagabbak listáján. Igen; tette ezt egy nemzeközileg ismert cég, amelyik a nagy nyilvánosság előtt vállalja a tevékenységét, az ezzel járó felelősség azonban mégis zavarja a vállalatot.

Most újabb fordulatot vett az ügy, miután a Forbes közölte a legnagyobb értékű családi cégek listáját. A Hell energiaital-gyártó cég a Forbes legújabb számának visszahívását kezdeményezi.

Egyszer már visszahivattak egy lapszámot

„A bíróság már 2020 januárjában már elrendelte a lap akkori egyik számának visszahívását. A bíróság akkor eltiltotta a Forbes magazin kiadóját mindenfajta adatkezeléstől az érintett magánszemélyek vonatkozásában, beleértve bármilyen sajtóközlést is”

írta a 24.hu a cég közleményére hivatkozva.

Azt írták, hogy mind a bírósági tilalmat, mind a magánszemélyek kifejezett tiltakozását és a folyamatban lévő jogvitákat figyelmen kívül hagyták a Forbesnál. Megemlítik, hogy az idén mégis szerepelnek a Forbes magazinban a tulajdonosok személyes adatai.

Évek óta pereskednek

Ahogy azt közölték, a két fél közti polgári per évek óta zajlik, 2024 februárjában elsőfokú, nem jogerős ítélet született. A Hell szerint a jogerős ítéletig a Forbes szerkesztősége nem jelentethetne meg olyan tartalmat, amelyben a magánszemélyek bármilyen személyes adata szerepel. Erre hivatkozva kifogásolták a Forbes szeptemberi lapszámát.

Ezért most a Forbes szerkesztősége ellen újabb jogi lépéseket tettek, és ugyanezt tervezik a most megjelent tartalommal kapcsolatban is.

Figyelemfelkeltő, hogy milyen érzékenyen reagáltak

A 24.hu felhívta a figyelmet, hogy a cég kiemelte:

„A tulajdonosok magán- és családi életük nyugalmának, az intimszférájuknak a megőrzését szeretnék, ezt képviselik valamennyi sajtószerv felé, és ennek érdekében használják fel a rendelkezésükre álló jogi lehetőségeket az illetékes hatóság, bíróság előtt.”

A Hell azt is közölte, hogy szerintük a Forbes magazin legfrissebb számában megjelent cikk tartalma számos olyan állítást tartalmaz, ami nem felel meg a valóságnak. Szerintük az igazság az, hogy a cég alapítása óta 118,1 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, aminek összesen 10,04 százaléka volt állami támogatás – összegezte a portál.

A legfrissebb számban a családi cégek legértékesebbje Mészáros Lőrinc birodalma lett

Úgy tűnik, megint a Mészáros-csoport lett a legértékesebb magyar családi (?) cég. Egy év alatt 100 milliárd forinttal nőtt a bevétele. A Forbes közölte a 25 legértékesebb magyar családi cég rangsorát friss számában. Ebből nemcsak az látszik, hogy Mészárosék elhúztak a mezőnytől, de visszatérő is van a listán.

A lap az eredményeket úgy összegezte, hogy

akik nagyok voltak, most még nagyobbak lettek.

Az először fordult elő, hogy a legnagyobb magyar családi cégek tízes toplistáján szereplők mindegyike százmilliárd forint feletti értéket ért el. Mészáros Lőrincék abszolút listavezetők maradtak. Orbán Viktor legközelibb barátjának cégcsoportja

egy év alatt 100 milliárd forinttal tudta növelni az értékét.

A Mészáros-csoport becsült értéke legutóbb 526,1 milliárd forint volt, idén

már 627,5 milliárd forint,

azaz egy év alatt több mint 100 milliárd forinttal tudta növelni az értékét.

Ismét nőtt Mészáros Lőrinc vagyona a NER-es támogatás révén

„Érződik a NER bő tízéves támogatása is az idei rangsoron”

– írta a Forbes az idei toplistájához. Bár vannak jól működő családi vállalkozások, de legtöbbjük nem tudja áttörni az üvegplafont. Érdekesség, hogy olyan cég nincs például a listán, amit 2010-ben vagy azután indítottak el.

Mészáros Lőrinc vagyona, cégeinek értéke és bevétele az Orbán-kormány regnálása alatt igencsak kilőtt, lassan nincs olyan állami beruházás, amiben ne vennének részt.

Ha a Hell sikeresen perli a Forbes magazint, az akár azt is jelenti, hogy a többi érintett „magánszemély” is vérszemet kap majd. Így akár Mészáros Lőrinc és családja vagyona eltűnhet majd a kíváncsi szemek elől.

Mészáros-csoport

A legfontosabb cégek és érdekeltségek: Opus Global Nyrt., Opus Titász, Opus Tigáz, Hunguest Hotels, Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. és az alá tartozó befektetési- és magántőkealapok, Talentis Group Zrt., Talentis Agro Zrt., Fejér B.Á.L. Zrt., Mészáros Építőipari Holding, ZÁÉV

Becsült érték: 627,5 milliárd forint

Család: Mészáros család

Generációk: 2

Központ: Felcsút, Budapest

Alapítás: 2001 (A Mészáros és Mészáros Kft. alapításának éve)

Valódi Hírek