Ekkora baj van? Nagy Márton hitelért könyörög

Nagy Márton ismét Kína illetékeseivel tárgyalt; ennyir kell a hitel?

Állami bankok vezetőivel tárgyalt Kínában Nagy Márton a kínai hitelből megvalósuló fejlesztések finanszírozásáról – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nemrég egymilliárd eurónyi hitelt vettek fel Orbánék

Beszámoltunk arról, hogy az Orbán-kormány egymilliárd euró összegben vett fel hitelt kínai bankoktól idén tavasszal. Az összeget április 19-én teljes összegben lehívta a kabinet – derült ki az Államadósság Kezelő Központ weboldalán feltüntetett adatokból.

Bár nyakig ülünk az adósságban, Orbán Viktor még májusban úgy értékelte a kínaiaktól felvett gigantikus hitelt: hatalmas lehetőség, hogy Kína részt vesz Magyarország modernizálásában. Akkor azt mondta, a maximális ajánlatot kaptuk meg Kínától, amelynél jobban már nem fogunk kapni.

Úgy tűnik, ez a pénz sem volt elég, Nagy Márton újra Pekingbe látogatott

A nemzetgazdasági miniszter hivatalos pekingi látogatása során találkozott a Bank of China és a China Construction Bank vezetőivel. A tárgyalások célja a magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozása érdekében folytatott párbeszéd további folytatása volt – közölte az NGM.

A tárgyalások során a felek áttekintették a magyar–kínai gazdasági együttműködést. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a kapcsolatokat,

különös tekintettel a pénzügyek területére tovább szükséges mélyíteni

– áll az NGM közleményében. Márpedig ez újabb hitelfelvételt jelenthet.

Nagy Márton a kínai kapcsolatokat akarja erősíteni

„Kína globális pénzügyi szerepe folyamatosan erősödik, és a jüan, valamint

a kínai befektetések egyre fontosabbá válnak a világgazdaságban”

– tette hozzá a tárcavezető.

Az NGM szerint

„Magyarország mára a kínai befektetők első számú célpontjává vált (sic!)

Közép-Kelet Európában, mely hozzájárul ahhoz, hogy hazánk regionális pénzügyi központtá váljon, tovább erősítve ezáltal a gazdasági híd szerepét”.

A Budapest–Belgrád vasútvonal is szóba került

A várhatóan jövő nyárra elkészülő Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése után a következő, kínai társfinanszírozással meginduló beruházások között lehet a V0 vasúti körgyűrű. Ezután következhet a Ferihegyre vezető vasútvonal és a szerb–magyar határátkelők infrastrukturális fejlesztése.

Arról nem írtak, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztésére hivatkozva

átvilágítás nélkül jöhetnek Magyarországra a vasúton dolgozó „vendégmunkások„.

Ez pedig komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejt.

Beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktorék a Paks II és a Budapest–Belgrád vasútvonal kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítenék a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását.

Magyarországon többféle jogcímen vállalhatnak munkát nem EU-s állampolgárok.

Valódi Hírek