Beindul az orbáni gőzhenger: Megvan, mit gyalulhat le végleg a kormány

Az óvodák válnak az Orbán-kormány új főellenségeivé?

Megírtuk, hogy fizetésképtelenné vált a még ellenzéki vezetésű, októbertől fideszes uralom alá kerülő Balmazújváros. Az önkormányzat és a kormány egymást okolja a történtekért, ugyanakkor négyszáz ember két hónapja hiába várja, hogy megkapják jogos munkabérüket.

A 18 ezer fős Hajdú-Bihar megyei település önkormányzatának dolgozói június óta nem kapnak fizetést, de

működésképtelenné válhatnak az óvodák, a bölcsődék, az idősotthon és más intézmények is.

Már nyár közepén komoly gond volt

Több száz önkormányzati dolgozó megélhetése került veszélybe, amiért az Orbán-kormány

430 millió forintos inkasszóval sújtotta Balmazújváros önkormányzatát

– hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán akkor közzétett bejegyzésében Hadházy Ákos.

A politikus arról írt, hogy az eddig ellenzéki polgármester által vezetett városban hiánytalanul elkészült a termálvízzel együtt érkező metánt felhasználó minierőmű, a kormány

mondvacsinált okokkal mégis visszaköveteli az összes pénzt, holott a projekt megvalósult.

Orbánék a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztériumnak osztották ki az összeg behajtására vonatkozó „feladatot”.

Azóta az óvoda is az Orbán-kormány áldozatául esett

Immár negyedik hónapja

nem kap fizetést 100 óvodai alkalmazott

és további 200 önkormányzati dolgozó Balmazújvárosban. Ennek oka, hogy az állam nem utalja az önkormányzatnak a normatívát. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint

„politikai harcok miatt véreztették ki az óvónőket, és attól tartanak, hogy

az iskolák államosítása után az óvodáké jöhet”

– mondta sajtótájékoztatóján Totyik Tamás a PSZ elnöke.

A balmazújvárosi képviselő-testület nem fogadta el a költségvetést, ezért az önkormányzat április óta nem kapja meg az állami normatívát. Annak folyósítását annak ellenére sem kezdték el, hogy már a Kúria határozata is kimondja: jár az intézményeknek – hangsúlyozta a PSZ elnöke.

„Egy családbarát kormány nem teheti ezt”

Felhívta a figyelmet:

„egy családbarát kormány nem teheti meg,

hogy 100 pedagógust, illetve alkalmazottat negyedik hónapja fizetés nélkül hagy”.

Hangsúlyozta, hogy a kormány ismeri a kialakult helyzetet, mivel az intézményvezető levélben tájékoztatta Maruzsa Zoltán államtitkárt, Pintér Sándor belügyminisztert és Balatoni Katalin helyettes államtitkárt.

A szakszervezet tagjai arról tájékoztatták a vezetést, hogy október 4-re ígértek fizetést nekik. A szakszervezeti vezető ezt nem hagyta szó nélkül, felszólította a kormányt, hogy

azonnal utalják ki a béreket,

és ne hagyják, hogy az óvodák politikai harcok színterei legyenek. „Felháborítónak és kegyetlennek” nevezte az eljárást. A PSZ megyei szervezete segélyben részesítette az érintetteket, hogy át tudják vészelni ezt az időszakot, de a kormánynak lehetősége lenne az azonnali, hóközi fizetés utalására is.

Az óvodák lesznek az Orbán-kormány következő célpontjai?

Felvetette:

„érdekes egybeesés”,

hogy a dolgozóknak bejelentett kifizetés dátuma nagyon közel van ahhoz a naphoz – október 1-jéhez –, amikor a városban beiktatják majd – a jelenlegi ellenzéki helyett – az újonnan megválasztott, immár kormánypárti polgármestert.

Gyanúsnak tartja, hogy a jelenlegi üggyel azt sugallhatja az Orbán-kormány, az önkormányzatoknál rossz kézben vannak az óvodák, így

elkezdődhet azok államosítása

ugyanúgy, ahogy az évekkel korábban az iskolákkal történt.

A Belügyminisztérium megszólalt

A Blikk kérdezte a belügyi tárcát, ezt a választ kapták:

Szeptemberben egy összegben kapja majd meg Balmazújváros az áprilistól a törvényellenes működés miatt felfüggesztett támogatását – állítólag.

Pintér Sándor tárcájának írását alább változtatás nélkül közöljük:

„A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal augusztus 14-én adott tájékoztatást arról, hogy Balmazújváros önkormányzata teljesítette a költségvetési tárgyú rendeletek elfogadásának jogszabályi kötelezettségét, aminek hónapok óta nem tett eleget.

A költségvetési és zárszámadási rendeletek elfogadása a nettó finanszírozás alapkövetelménye, mivel ezzel a település nem rendelkezett, a finanszírozást fel kellett függeszteni.

Az önkormányzati nettó finanszírozással kapcsolatos folyamat minden hónapban szigorú ütemterv alapján, minden önkormányzatra vonatkozóan egyszerre történik. Kivételezni egyetlen településsel sem lehet, nem lehet előbb utalni, másként utalni, sem kevesebbet, sem többet mint ami a jogszabályok alapján jár.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium minden esetben a jogszabályoknak megfelelően jár el, így tesz akkor is, amikor feloldva a nettó finanszírozás felfüggesztését, a település hozzájuthat a támogatásokhoz egyösszegű finanszírozással”

– állította a Belügyminisztérium.

A PSZ videóját alább nézheted meg:


(Pedagógusok Szakszervezete/Facebook)

Valódi Hírek