Betelt a pohár: A DK online aláírásgyűjtésbe kezd a határon túli egyéni választókerületek létrehozása ellen (+videó)

A DK az online aláírásgyűjtés mellett döntött a határon túli egyéni választókerületek létrehozása miatt.

Sajtóhírek szerint a Fidesz a határon túli egyéni választókerületek létrehozására készül. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 1-2 mandátum helyett 8-10 mandátumról dönthetnek majd a magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli magyar állampolgárok.

Ez a magyar választási rendszer brutális torzítása

– mutatott rá Arató Gergely keddi sajtótájékoztatóján.

A DK frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, a döntés nyomán

azok az emberek akadályozhatják meg a kormányváltást 2026-ban, akik még csak nem is élnek Magyarországon,

nem érintettjei a hazai oktatásnak, egészségügynek. Azok, akik nem viselik majd a döntésük következményeit – összegezte.

Miközben

a magyar kormány teljesítményét csak azok tudják megítélni, akik idehaza élnek,

akiknek itt jár óvodába, iskolába a gyermeke, akik Magyarországon vásárolnak be, akik itthon veszik igénybe az orvosi ellátást – fűzte hozzá.

„A választások rólunk, a mi életünkről szólnak, és azt nem engedhetjük, hogy erről mások döntsenek. A Demokratikus Koalíció nem változtat az elvein, továbbra is azt akarjuk, hogy az szavazhasson, aki itt él, aki viseli a döntései következményeit”

– fogalmazott.

Aláírásgyűjtésbe kezd a DK

Mint mondta, a választási rendszerbe való beavatkozással Orbán Viktorék jelentősen korlátoznák a magyar polgárok jogát arra vonatkozóan, hogy a saját sorsukról döntsenek. Ez nem tisztességes, így

a DK online aláírásgyűjtésbe kezd a határon túli egyéni választókerületek létrehozása ellen

– közölte Arató Gergely. Részletezése szerint a szlogenjük a következő:

„Az én sorsom, az én voksom – tisztességes választást!”

A DK petíciója >>ITT<< írható alá.

Arató Gergely a kormány tervével kapcsolatban megjegyezte, hogy az magában hordozza a visszaélés lehetőségét. Ugyanis senki sem tudja ellenőrizni, hogy ki szavaz a határon túli magyarok nevében, sőt, az érintettek sem tudhatják meg, hogy felhasználják-e az adataikat, hiszen nem nyilvános a névjegyzék – fejtette ki.

„Ha a magyar jobboldal kormányon lévő és kormányon kívüli lévő része nem érti azt, miért baj, ha bevonják a határon túli magyarokat a hazai politikai játszmákba, akkor ne beszéljenek többet a szuverenitásról!

Úgy tűnik, hogy ma a Demokratikus Koalíció az egyetlen jelentős politikai erő, amely azt képviseli, hogy az szavazhasson, aki itt él”

– emelte ki a párt frakcióvezető-helyettese.

Hozzáfűzte, a Fidesz Alaptörvénye tiltja, hogy választási kérdésben népszavazást kezdeményezzenek. A DK így az aláírásgyűjtés mellett döntött, mert véleményük szerint a magyar nép ezt már nem tűrheti szó nélkül.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Kapcsolódó:

Orbán Tusványoson bejelentette: Kiterjesztik a határon túliakra a magyar családtámogatási rendszert

Valódi Hírek