Bajban van Szijjártó Péter: Súlyos részletek derültek ki Orbánék Amerikában letartóztatott bűnözőjéről (+fotók)

Az orosz hekkertámadások után újabb botrány éghet rá Szijjártóra.

Horváth Bence tiltott eszközöket akart exportálni Oroszországba

Megírtuk, hogy egy magyar állampolgár letartóztatását rendelték el az Egyesült Államokban. Horváth Bence a vád szerint összeesküvést szőtt, embargó alatt lévő katonai rádiókat és eszközöket akart illegálisan exportálni Vlagyimir Putyin kormányának végfelhasználói számára.

Egy multinacionális beszerzési hálózatot irányítottak társaival, amely közvetlenül szerződött az orosz kormány különböző szervezeteivel és nagyszabású projekteken dolgozott. Ilyen volt a működő rádiókommunikációs rendszerek építése Oroszország Kurszk régiójában az orosz–ukrán határ mentén. Legutóbb 200 rádiót akart eladni az oroszoknak, de az amerikaiak lecsaptak a szállítmányra és visszatartották azt.

A letartóztatott férfi anyja Szijjártó Péter bizalmi embere volt

Kiderült, hogy a Putyinékkal törvénytelenül üzletelő 46 éves férfi anyja, Horváth Ficzere Margarita a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai kirendeltségének volt irodavezetője – írta meg a 444.hu. A lap nyilvánosan elérhető adatok alapján közölte, a magyar külügyminisztérium háttérintézményének, a HEPA moszkvai irodájának vezetője és a letartóztatott férfi szoros családi viszonyban lehetnek.

A 2019-es irodamegnyitón egy MTI-fotó is készült róla, ahogy ünnepélyesen átadja a kirendeltséget Szijjártó Péter társaságában.

Fotó: MTI / Borsos MátyásHEPA Horváth Ficzere Margarita

Fotó: MTI / Borsos Mátyás

Mint kiderült, Horváth Ficzere Margarita is ügyködött rádiók Oroszországba exportálásával, mégpedig olyanokkal, amelyeket a fia ki akart csempészni.

Az USA-ban már komolyan veszik az ügyet

Matthew M. Graves amerikai ügyész szerint a 46 éves magyar férfi arra törekedhetett, hogy megkerülje az Egyesült Államok exportkorlátozását, amelyet többek között nemzetbiztonsági okokból vezettek be.

„Az Igazságügyi Minisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy felszámolja és felelősségre vonja azokat a bűnszövetkezeteket, amelyek továbbra is táplálják az orosz agressziót külföldön, és veszélyeztetik kollektív biztonságunkat”

– közölték.

Újabb részletek derültek ki Horváth Bence bűnügyében

Az üggyel kapcsolatban a 24.hu arról számolt be, hogy

Horváth Bence jelenleg is letartóztatásban áll, akár több mint 10 év börtönre is ítélhetik.

A 46 éves férfi, aki már 20 éve él Spanyolországban, több sikeres vállalkozást is indított a feleségével. Facebook-oldalán pedig gyakran mutatkozik luxuskörnyezetben, például jachtokon vagy sportautók előtt pózolva.

Megszólalt a volt hírszerző

„Az eszközök rendkívül értékesek az orosz katonai vezetés számára, hiszen legálisan évek óta nem juthatnak hozzá a csúcstechnológiához az embargó miatt. Az elfogott magyar üzletember az amerikai szankciók kijátszásával minden bizonnyal

súlyosan megsértette az amerikai törvényeket, hiszen az államokban ezt elég komolyan veszik”

– közölte Kis-Benedek József ezredes, egykori magyar hírszerző.

Szijjártó Péterék furcsa közleményt adtak ki

Az üggyel kapcsolatban Blikk kérdésekkel fordult a Szijjártó vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz.

A tárca azt közölte: F.Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben, csupán a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, amelynek feladata a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban – mesélték a válaszukban.

A partneriroda 2023 márciusában megszüntetésre került, F. Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal – tették hozzá.

Lehullt a lepel: Horváth Bencét a magyar állam bízta meg

A 444.hu arról írt, hogy Horváth Bence is a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai partnerirodájának munkatársa volt, sőt, meglehetősen magas pozíciót töltött be. Mindezt alátámasztja a többnyire oroszok által használt VKontakte felhasználói profilja is, amelynek profilképén a moszkvai partnerirodában áll egy magyar és orosz zászló előtt:

Horváth Bence VKontakte profilképe a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai irodájában / Forrás: VKontakte / 444.hu

Felhívták a figyelmet arra, hogy mindez akár még azt is jelenthetné, hogy Horváth meglátogatta édesanyját, Horváth Ficzere Margaritát, aki a partnerirodát vezette. Ugyanakkor a lap birtokába került egy levél, amelyet Horváth Bence írt és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség munkatársaként, valamint a moszkvai partneriroda country managereként írt alá. A levélben azt is megemlíti, hogy

a feladatot a magyar államtól kapták (!).

Kapcsolódó:

Becsapott a villám Szijjártóékhoz: Megérkezett a miniszter válasza a magyar bűnözőről, aki Putyinékkal seftelt

Nem verték nagydobra: A magyar külügy cégének dolgozott a San Franciscóban lekapcsolt magyar anyja

Letartóztattak egy magyar férfit San Franciscóban, nagyon súlyos dologgal vádolják

Valódi Hírek