Nem verték nagydobra: A magyar külügy cégének dolgozott a San Franciscóban lekapcsolt magyar anyja

Egyre különösebb információk látnak napvilágot Horváth Bence magyar állampolgárról, akit az USA-ban kapcsoltak le.

Megírtuk, hogy kedden egy magyar állampolgár letartóztatását rendelték el az Egyesült Államokban. Horváth Bence a vád szerint összeesküvést szőtt,

katonai minőségű rádiókat akart illegálisan exportálni

Putyin kormányának végfelhasználói számára.

Egy multinacionális beszerzési hálózatot irányítottak társaival, amely közvetlenül szerződött az orosz kormány különböző szervezeteivel és nagyszabású projekteken dolgozott. Ilyen volt a működő rádiókommunikációs rendszerek építése Oroszország Kurszk régiójában az orosz-ukrán határ mentén. Legutóbb 200 rádiót akart eladni az oroszoknak, de az amerikaiak lecsaptak a szállítmányra és visszatartották azt.

A letartóztatott férfi anyja Szijjártó embere volt

Most kiderült, hogy a Putyinékkal törvénytelenül seftelő 46 éves férfi anyja, Horváth Ficzere Margarita a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai kirendeltségének volt irodavezetője – írta a 444.hu. A lap nyilvánosan elérhető adatok alapján írta, hogy a magyar külügyminisztérium háttérintézményének, a HEPA moszkvai irodájának vezetője és a letartóztatott férfi szoros családi viszonyban lehetnek.

A 2019-es irodamegnyitón egy MTI fotó is készült róla, ahogy ünnepélyesen átadja a kirendeltséget Szijjártó Péter társaságában.

Fotó: MTI / Borsos MátyásHEPA Horváth Ficzere Margarita

Fotó: MTI / Borsos Mátyás

A lap azt is megírta, hogy Horváth Ficzere Margarita is foglalkozott rádiók Oroszországba exportálásával, olyanokkal, amilyeneket fia ki akart csempészni.

Az USA-ban nagyon komolyan veszik az ügyet

Matthew M. Graves amerikai ügyész szerint a 46 éves magyar férfi arra törekedhetett, hogy megkerülje az Egyesült Államok exportkorlátozását, amelyet többek között nemzetbiztonsági okokból vezettek be.

„Az Igazságügyi Minisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy felszámolja és

felelősségre vonja azokat a bűnszövetkezeteket, amelyek továbbra is táplálják az orosz agressziót külföldön,

és veszélyeztetik kollektív biztonságunkat”

– fogalmaztak.

Kezet rázhatnak Kiss Szilárddal

A magyar külügy nem először hunyt szemet hasonló biztonsági kockázatok felett. Nem volt ez másképp Kiss Szilárd volt moszkvai agrárattasé esetében sem.

Kiderült, hogy a vízumokkal bizniszelő Kiss Szilárd már 2011-ben megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Ez két alkalommal is megtörtént. Mégis érinthetetlen volt, hiába hívták fel többen a figyelmet aggasztó és biztonsági kockázatokat rejtő tevékenységére.

Politikai szinten éveken át megvédték.

„Az igazán fajsúlyos figura az élettársa, Jelena Cvetkova, aki egyértelműen egy külföldi titkosszolgálathoz köthető” írta az Index.

Nem lett következménye

Ahogy megírtuk, az ügyészség megszüntette az eljárást a vélhetően orosz maffia- és titkosszolgálati kapcsolatai miatt a

nemzetbiztonsági ellenőrzésen kétszeresen megbukott

volt agrárattasé, miniszteri megbízott Kiss Szilárddal szemben.

Kapcsolódó:

A DK bűnpártolásért feljelentette Polt Pétert, aki leállíttatta a nyomozást a vízumgyáros Kiss Szilárd ellen

Valódi Hírek