Becsapott a villám Szijjártóékhoz: Megérkezett a miniszter válasza a magyar bűnözőről, aki Putyinékkal seftelt

Megszólalt a Szijjártó Péter vezette minisztérium Horváth Bence ügyéről.

Mint ismert, letartóztattak egy magyar állampolgárt San Franciscóban. A férfit azzal vádolják, hogy összeesküvést szőtt, katonai minőségű rádiókat akart exportálni az orosz kormány végfelhasználói számára.

A férfit még augusztus 23-án kapcsolták le a San Franciscó-i nemzetközi repülőtéren. A feljelentés alapját az képezi, hogy Horváth és társai egy multinacionális beszerzési hálózatot irányítottak, amely közvetlenül szerződött az orosz kormány különböző szervezeteivel, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például működő

rádiókommunikációs rendszerek építése Oroszország Kurszk régiójában az orosz–ukrán határ mentén

– részletezték.

Kapcsolódó: Letartóztattak egy magyar férfit San Franciscóban, nagyon súlyos dologgal vádolják

Szerdán kiderült, hogy a férfi, Horváth Bence édesanyja a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai kirendeltségének volt az irodavezetője.

Megszólaltak Szijjártó Péterék Horváth Bence ügyéről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium rövidesen válaszolt a 444.hu erre vonatkozó kérdéseire. Közölték, hogy Horváth Ficzere Margarita

„nem töltött be pozíciót magyar állami cégben. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak

népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban.

A partneriroda 2023. márciusában megszüntetésre került, Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal”.

A válasz szerint a moszkvai partneriroda működtetését nem a HEPA végezte, hanem egy Oroszországban létrehozott cég, amelynek alkalmazottja volt az USA-ban elfogott férfi anyja.

A hírportál ugyanakkor rámutatott, hogy a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség honlapján, ahol a partnerirodákról írnak, másképp fogalmaznak, így ez korábban nem volt egyértelmű.

„A HEPA jelenleg 4 külföldi regionális partnerirodát működtet, melyeknek elsődleges feladata, hogy feltérképezzék a helyi piac igényeit, az abban rejlő lehetőségeket, továbbá promóciós tevékenységet folytassanak, ismertséget szerezve a magyar exportképes kínálat számára”

– olvasható a weboldalukon.

A hírportál arról is érdeklődött a Szijjártó Péter vezette tárcánál, hogy történt-e a letartóztatás nyomán kapcsolatfelvétel a magyar minisztériummal akár Horváth Bence, akár az amerikai diplomácia részéről.

Közölték,

„az államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust, azonban

a fogvatartott személy nem igényelt magyar konzuli védelmet”.

Fotó: MTI / Borsos Mátyás HEPA Horváth Ficzere Margarita

Íme egy fotó Szijjártó Péterről és Horváth Ficzere Margaritáról.
Forrás: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA

Valódi Hírek