Kifakadt az orvosi kamara: Ha bevezetik a kormány rendszerét, összedől a fővárosi ellátás

Az orvosi kamara szerint halasztani kell a fővárosi ügyeleti rendszer bevezetését.

A Magyar Orvosi Kamara szakmai egyeztetést tartott a Takács Péter-féle egészségügyi államtitkárság által tervezett rendszerrel kapcsolatban – írta meg csütörtökön a nepszava.hu.

Pontokba szedték, mi a baj a tervezett ügyeleti rendszerrel

Az ügyeleti rendszer által érintett háziorvosok, gyermekorvosok, sürgősségi osztályok, kórházak, rendőrség és szakmai kollégiumi tagozatok képviselői kifejtették véleményüket, elmondhatták a javaslataikat.

A portál szerint a résztvevők számos problémát hoztak fel a tervvel szemben. Azt javasolták, hogy

Budapesten halasszák el az új ügyeleti rendszer bevezetését.

A lap pontokba foglalta az elhangzott aggályokat:

  • A fővárosi háziorvosok és házi gyermekorvosok magas átlagéletkorát és egészségi állapotát a tervezet nem veszi figyelembe. A sajátja mellett még 101 darab betöltetlen fővárosi praxist is helyettesítő kolléga jelenlegi leterheltségét a tervezet súlyosan növeli.
  • A tervezet 13 vegyes (felnőttet és gyermeket) ellátó pontot akar létrehozni a 3 gyermekellátó pont mellett. A budapesti háziorvosok jelentős részének azonban nincs meg a megfelelő jártassága a gyermekek ellátásában.
  • A fővárosban az 1970-es évek elején már szétválasztották a gyermekek és a felnőttek ellátását. A jelenleg dolgozó háziorvosok sosem láttak el gyermekeket munkájuk során. Ez betegbiztonsági kockázatot jelent.
  • A fővárosban évtizedek óta délután 4 óra után is van rendelés az alapellátásban (és a szakellátásban is). Ha az ügyeleti rendszer átalakítása miatt a délutános rendelések 4 órakor befejeződnek, a munkába járó fővárosiak, akik 16-17 óra között fejezik be általában a munkaidejüket, nem jutnak el háziorvosukhoz.
  • A sürgősségi betegellátó osztályok terhelése várhatóan növekedni fog. A sürgősségi ellátó rendszer terheltségének áttekintése és egyes pontok megerősítése nélkül a háziorvosi rendelések folyamata felborul. Az orvosnak rendelési időben is ott kell hagynia a betegellátást a soron kívüli házhoz hívás és a halottvizsgálat miatt a rendelőben megjelenő akut és az előjegyzett betegek ellátásának kárára.
  • A szakmának fontos a minőségellenőrzés biztosítása, belső indikátorok kidolgozása mentén.
  • Szakorvosi tevékenységek hozzáférhetőségét befolyásolhatja a fővárosban, ha az ügyeleti terhelés miatt a háziorvosok nem tudják használni majd második szakvizsgájukat a kórházi ambulanciákon, szakrendelőkben, tovább növelve a várólistákat. Fel kell mérni, hogy hány kolléga lát el ilyen plusz feladatot.

Az erőszakos átalakítás kudarcba fulladt

Mint ismert, a kormány döntése alapján tavaly áprilistól folyamatosan alakulnak át a háziorvosi ügyeletek,

a módosítások azonban országszerte komoly felfordulást okoztak.

A Belügyminisztérium eredeti terve az volt, hogy 2024 elejére Budapest kivételével az egész országban egységes sürgősségi ellátórendszer jön létre.

Ehhez képest Fejérben csak idén februárban élesedett az új rendszer. Korábban beszámoltunk a Pest megyei átalakításokról is – amelyek megnehezítik a szülők dolgát, amennyiben a gyermekük ellátásra szorul.

Valódi Hírek