Durva közleményt adott ki Lázár tárcája a siklásról, de az igazi rémálom csak ezután jött

Lázár tárcája leírta, mit tapasztaltak a Keleti pályaudvarnál, de valamit kifelejtettek.

A Keleti pályaudvarnál kisiklott vonatról mindeddig hallgatott a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium, csütörtökön azonban közleményt adtak ki. A telex.hu információi szerint

egy csavar már korábban eltört, mert rozsdás volt, a másik a balesetkor törhetett el

Lázár minisztériumának helyszíni szemléje „megállapította”, hogy kisiklott a vonat a Keleti pályaudvaron

„A MÁV Zrt. 2024. augusztus 25-én, 19 óra 10 perckor jelentette a Közlekedésbiztonsági Szervezetnek, hogy Budapest-Keleti pályaudvaron a 74-1 sz. vonat több kocsija kisiklott. A bejelentést követően a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálóbizottsága azonnali helyszíni szemlét tartott.

A helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy

mindkét vonat lezárt vágányúton, jelzőkezeléssel haladt be az állomásra.

A 74-1 sz. vonat vágányútjában fekvő 4 számú átszelési kitérőben a vonat érkezési irányából érintett mindkét csúcssín simult a tősínhez, ezért azon a mozdony és az első 5 kocsi kerekei a pályát elhagyták

A mozdony kerekei utóbb visszatértek a pályára úgy, hogy azzal a mozdony a szomszédos – a 656-1 számú vonat számára kijelölt – vágányra került. A 656-1 számú vonat mozdonyvezetője a még mozgásban lévő, de már kisiklott kocsikat észlelve gyorsfékezéssel megállította vonatát körülbelül 50 méterrel az ütközés előtt.

A 4/a sz. váltó egyik csúcssínjét annak

mozgató rúdjához rögzítő csavarok eltörtek,

ennek következtében a váltó állításakor az állítórúd a csúcssín tényleges mozgatása nélkül a vágányúthoz szükséges végállásba került, így a biztosítóberendezés a váltót helyes állásúnak érzékelte a két simuló csúcssín ellenére.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz”

– írták a közleményben.

Magyarán: nem tudunk semmit.

Kapcsolódó:

Reped a Fidesz? Orbán megmondóemberei egymásnak estek, és lassan felfalják egymást

Nincs vége: Hajnalban fontos bejelentést tett a MÁV (+fotó)

Kisiklott egy vonat a Keleti pályaudvar közelében (+fotók)

Valódi Hírek