Reped a Fidesz? Orbán megmondóemberei egymásnak estek, és lassan felfalják egymást

Nem kellett sokat várni: Vitézy Dávid beleállt Lázár Jánosba.

Nem sokkal Lázár János keddi megszólalása után Vitézy Dávid beleszállt az építési és közlekedési miniszterbe, aki nem vállalta a felelősséget a MÁV széteséséért.

A két fideszes egymásnak esett a közösségi médiában

Beszámoltunk arról, hogy napokig hallgatott az építési és közlekedési miniszter, Lázár János. Nem állt a nyilvánosság elé azok után, hogy vasárnap a Keleti pályaudvarnál kisiklott egy vonat, valamint országosan összeomlott a közlekedés.

A MÁV pár nap alatt teljesen összeomlott: szombaton a déli part esett el, mert eltört egy sín, utasok ezrei rekedtek a vonatokon.

Vasárnap a Keleti pályaudvarnál siklott ki egy vonat egy törött váltó miatt

– kevésen múlt a tragédia.

Lázár János kiosztotta Vitézy Dávidot

A tárcavezető azután, hogy keddi posztjában

megköszönte a kollégái megfeszített munkáját, egyúttal beleszállt Vitézy Dávidba.

A megszólított meglehetősen gyorsan reagált

Vitézy Dávid Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük alább:

„Válasz Lázár János mai posztjára

Miniszter úr, nagyon kevésen múlt, hogy vasárnap a Keleti pályaudvaron »csak« egy kisiklás, és nem tömeges sérüléssel járó baleset történt, ezt a MÁV sem tagadta tegnap. Minden vasutast köszönet illet, aki ezt a rendszert életben tartja, a helyreállítást elvégezte, és kitart a vasút mellett, s különösen a mozdonyvezetőt, aki vészfékezéssel el tudta kerülni az ütközést.

Ugyanakkor is tény, hogy cinikus megjegyzésekkel te magad állítottad le pont az érintett vonalszakasz fejlesztését két éve, a bizonyítékok nyilvánosak. Ezek után azért még téged ismerve is meglepő, hogy megint csak támadsz reakcióként.

A másfél napnyi hallgatás után megírt posztodban egyszerre próbálsz a vasutasok, a meleg időjárás, a velem való vitád, a pártod és még ki tudja ki mindenki mögé bújni, csak hogy a miniszteri felelősségedről ne ejts egy árva szót se.

Persze önmagában ez az egyetlen baleset »csak« a jéghegy csúcsa, de azt mutatja, hogy nem csak minőségi, hanem

biztonsági problémát is jelent a vasút romló állapota.

Vitézy nem bánt kesztyűs kézzel a MÁV-ot szétverő Lázár Jánossal

A MÁV minden eddiginél rosszabb késési statisztikái szerint és az utasok által is mindennap tapasztalható minőségi zuhanórepülés pedig együttesen mutatja: a helyzet nem csak rossz, mint valóban régóta, hanem kifejezetten és látványosan romlik. Ez az igazi baj.

A vasutasok mögé azért is kár bújni, mert náluk jobban nem látja senki, hogy

az elmúlt két évben hozott intézkedéseid egytől egyig csak rontottak a helyzeten.

– Leállítottad az összes kiemelt fontosságú vasúti nagyberuházást.

– Visszavontad az összes vasúti járműbeszerzést, és helyette egy új sem indult.

– Szétverted a vasútfejlesztés teljes hazai intézményrendszerét. Megszűnt a NIF és a BFK is, a szakemberek túlnyomó többségét vagy kirúgtad vagy maguktól távoztak.

– Olyan módon központosítottad a beszerzéseket, hogy az üzemeltetők a legalapvetőbb alkatrészeket se tudják már önállóan beszerezni. Minden egyes apró döntést magadhoz vontál. Ezzel

minden korábbinál mélyebbre juttatva a karbantartás színvonalát,

és előidézve azt az állapotot, hogy egyébként a korszerűbbek közé tartozó motorvonatok és személykocsik is tömegesen vannak leállítva fővizsgák vagy alkatrészek hiányában (lásd a kisiklott IC-ben a képen is látható klíma nélküli 52 éves személykocsit).

– Egy kaotikus szervezeti átalakításba kezdtél, mely a Volánbusz és a HÉV minden szervezeti önállóságát megszünteti. Hogy aztán a MÁV legrosszabb szervezeti és bürokratikus gyakorlatait terjessze ki ezekre a cégekre is.

– A budapesti projektek leállítása kapcsán hangoztatott vidékbarát közlekedéspolitika odáig tartott, hogy bezártál tíz vidéki regionális vasútvonalat.

– A tarifák átalakítása miatt kieső sok tízmilliárd bevételt nem pótoltad, ez is a karbantartásból lett elvonva.

Csúcsponton a balhé a Fidesz kulcsfigurái közt

Hidd el, ezeket a vasutasok is pontosan tudják – az utasok pedig sajnos a következményeit tapasztalják minden egyes nap.

Nem velem van tehát vitád, akármennyire is szeretnéd ezt így beállítani, hanem minden olyan dolgozóval és utassal, akik a sorozatos rossz döntéseid következményeit kénytelenek elszenvedni.”

(Vitézy Dávid / Facebook)

Kapcsolódó:

FRISS: Többnapos csend után megszólalt Lázár János a MÁV-káoszról, és máris elszabadult a pokol

Valódi Hírek