Megfújták a vészsípot a meteorológusok: Olyan vihar száguld keresztül Magyarországon, amire régen volt példa

Kelet felé tart a Dunántúl területén nagy károkat okozó vihar; egész Magyarországon végig fog söpörni.

Hatalmas vihar csapott le a Dunántúlra kedden napközben, délután pedig az ország középső részére. A délelőtti órákban még csak Vas és Zala (vármegye) környékén tombolt a vihar, azonban azóta fokozatosan keletre halad a viharzóna.

Délelőtt így tört be a vihar a Balatonra:

Az ország nyugati részén akkora vihar tombolt, hogy közel egyhavinak megfelelő csapadékmennyiség esett le egyetlen délután alatt.

Alsónemesapátiban például 55 milliméter hullott le egyetlen délelőtt alatt.

Az Időkép a késő délutáni és esti órákra várta az északi és a keleti országrészben a viharokat. Budapestre jelentős csapadékmennyiséget jeleztek. Az eső azóta megérkezett Budapestre, bár a nagy vihar egyelőre elkerülte a fővárost.

A Tiszántúlon és a Mátrában a késő délutáni órákban érkezett meg a csapadék. A debreceni meteorológiai állomás látványos time-lapse videón örökítette meg a zivatar közeledtét:

Balassagyarmaton például szinte esti sötétség volt, ráadásul az eső és a szél kombinációjától alig lehetett pár méternél tovább látni. Videón örökítették meg a durva zivatart:

A vihar tombolása után térdig érő vízben gázolhattak a balassagyarmatiak. Jól látszik a kisfilmen, ahogy egy férfi a biciklijével úgy halad, hogy közben a kerékpárja vázáig ér a víz:

Budapesten elmaradt a hatalmas vihar, azonban látványos fényjelenséggel találkozhattak a budai oldalon élők. A BME Schönherz kollégiumán lévő meteorológiai állomásról készült time-lapse videó jól mutatja az égi jelenséget:

(idokep.hu nyomán)

(Képünk illusztráció, a fotó négy évvel ezelőtt készült.)

Valódi Hírek