Viharfelhők gyülekeznek: Nemet mondott Pintérék ukázára egy budapesti gimnázium

A budapesti Madách Imre Gimnázium a weboldalán tájékoztatta a diákokat és a szülőket a mobiltelefon-használat korlátozásának kapcsán.

Ahogy megírtuk, Pintér Sándor belügyminiszter egy meglepő, pedagógusok sorát érintő rendelet kiadására készül. Az a tervek szerint szeptember 1-jétől lépne életbe és minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában dolgozó pedagógusra vonatkozna.

Az érintetteknek távoktatásban kell felkészülniük, a Nemzeti Alaptantervből, valamint az Óvodai nevelés országos alapprogramjából kell megújítaniuk ismereteiket, vizsgát tenniük. A rendelet egyben korlátozná a mobiltelefon-használatukat is.

Kapcsolódó: Kicsapta a biztosítékot a belügy legújabb húzása: Megszólaltak Pintérék a nagy port kavaró tervükről

Rövidesen megjelent egy rendelet arról, hogy mit nem szabad bevinni az oktatási intézményekbe, továbbá melyek azok az eszközök, amelyeket csak korlátozottan lehet használni.

A használatban korlátozott tárgyakhoz sorolható

  • a tanítási nap folyamán az általános iskola 1–8. évfolyamán, a gimnázium 5–12. évfolyamán, a szakgimnázium 9–13. évfolyamán,
  • a foglalkozások ideje alatt a kollégiumban,
  • a foglalkozások, tanórák ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán,
  • a tanórák, a szakmai oktatás, illetve a szakképesítésre felkészítő szakmai képzés szerinti foglalkozások ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – a szakiskola minden évfolyamán

a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök.

A rendelet szerint a használatában korlátozott tárgy a vonatkozó paragrafus szerinti nevelési-oktatási intézménybe bevihető, amennyiben a tanuló a használatában korlátozott tárgyat a tanítási nap kezdetén, a tanítási órák megkezdése előtt – kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt – az intézmény házirendjében meghatározottak szerint leadja – a kollégium kivételével – a tanítási nap időtartamára, és azt a házirendben meghatározottak szerint visszakapja.

Tiltakoznak az érintettek

A budapesti Madách Imre Gimnázium a weboldalán tájékoztatta a diákokat és a szülőket, hogy az a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefon – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva)

nem veszik el.

„Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel.

A mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait házirendünk már régóta tartalmazza, amit eddig is betartattunk. Ennek érvényesítése szigorúbb lesz. Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni”

– fogalmazott a gimnázium nevelőtestülete.

Sok az ellentmondás és az értelmezhetetlen szabályozás

„Felháborítónak tartjuk azt a cinizmust, amely a társadalmi egyeztetés EU számára vállalt kötelezettségét teljesen formálissá teszi. Pedig attól függetlenül, hogy helyesnek vagy károsnak tartjuk a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozását,

a rendelet hemzseg a pontatlanságoktól, értelmezhetetlen megfogalmazásoktól, jogszerűtlen vagy teljesíthetetlen előírásoktól”

– fogalmazott a Civil Közoktatási Platform (CKP).

A korlátozottan használható tárgyak köréről így vélekednek:

„Ha komolyan vesszük a meghatározást, akkor ide tartoznak az internetelérésre nem alkalmas mobiltelefonok, a tabletek, a laptopok, a fényképezőgép és a diktafon is. Vagyis reggelente össze kell szedni az alsósoktól is

a szülőkkel való kapcsolattartást szolgáló »butatelefonokat«,

és csak a napközi után lehet visszaadni őket – miközben egy újabb rendelet a tanároknak is tiltani kívánja a felügyelet ideje alatt a mobilhasználatot.

Azok a több százezer Ft értékű laptopok pedig, amelyeket a tanulóknak kiosztottak, csak akkor lesznek használhatók, ha a tanár a használat szükségességét nem felejti el rögzíteni a Krétába”.

Kapcsolódó:

Áll a bál az Orbán-kormány rendelete miatt: Tiltakoznak Pintér Sándorék ukáza ellen

Orbánék kiadták a parancsot: Katonákat vezényelnek a gyerekfelügyelők helyére

Kijöttek az adatok: Rettenetes bajban vannak az iskolák, Pintérék ezt már nem tudják a szőnyeg alá söpörni

Valódi Hírek